IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите за АЕЦ "Белене" ще бъдат обявени след първите преговори с НЕК

Очаква се около 2,5 млрд. евро да се насочат към български фирми, които като подизпълнители ще участват в строителството

11:11 | 28.09.12 г. 9
Инвеститорите за АЕЦ "Белене" ще бъдат обявени след първите преговори с НЕК

Компаниите, които стоят зад консорциума "Глобал пауър“, проявил инвестиционен интерес към АЕЦ "Белене", ще станат известни едва след подписването на меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК. Това съобщи в интервю за bTV Богомил Манчев, който е консултант и подизпълнител при евентуалното изпълнение на бъдещия проект.

Ако проектът се осъществи, през 2018 г. ще има първи блок на АЕЦ "Белене", а през 2019 г. и втори. На въпроса как това ще се отрази на цената на тока, Манчев уточни, че не може да се очаква понижаване на цената на електроенергията, която ще се търгува на свободния пазар.

Предвижда се с изпълнението на проекта около 2,5 млрд. евро да се насочат към български фирми подизпълнители от различни сфери -  строители, машиносторители, инфраструктура, хранително вкусова промишленост. Очаква се на площадката да работят 11 хиляди души, а общо 50 хиляди да бъдат ангажирани в съпътстващите производства, съобщи Манчев. 

Според лидера на ДСБ Иван Костов, който също даде интервю за електронната медия, Русия стои зад интригата с проекта АЕЦ „Белене“. Според него американският инвеститор може да се окаже непознат на самите американци. 

Позовавайки се на източници на партията, извършила собствена проверка, Костов изброи конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега”. По думите му зад тази игра стои Русия. „Според Костов ефектът от тази „интрига” ще е скриването на документите за злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор. „Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов.

„Някой си играе с България по мегапроект. Силата, която го прави е същата, която иска да изгради "Белене", разбира се, че това са руските производители на реактора, руското правителство.

„Руснаците искат отново да строят „Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска нещо да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави“, попита Костов.

Председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика и ръководител на екипа, който следеше и анализираше проекта АЕЦ "Белене", Красен Станчев коментира в интервю за БНР, че досега са правени четири анализа, които доказват че проектът АЕЦ "Белене" е безсмислен от икономическа гледна точка.

Станчев посочи, че няма нито един подробен анализ, който да доказва, че има интерес от този проект. Липсва отговор на няколко въпроса – необходима ли е такава централа, кой ще купува тока от нея и какво ще става с отработеното ядрено гориво и защо трябва  поколения граждани да стопанисват някаква централа, от която никой няма нужда.

На въпрос за фирмите, които стоят зад консорциума Станчев каза, че т.нар. "кандидат-купувач" няма някакъв опит в тази област и никога не е имал. „Защо трябва да се водят преговори с такъв кандидат, не ми е много ясно, при положение че не е свършена домашната работа на правителството – да оцени енергийния баланс, да види дали има нужда и да прецени дали да се строят ядрени мощности“, каза Станчев.

Хаосът ще продължава, но в крайна сметка ще се окаже, че това не е подходящият инвеститор, защото няма никакви референции за опит, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Добре, кой е мечтателя за народното благо в нашата ситуация? Личното ми незначително мнение по темата е, че аз не знам дали искам или не искам Белене, аз (и не само аз) не знам колко ще струва тока. Обаче врътките направени последните години около този проект смърдят страшно много, дори само това ме отблъсква. Та затова съм негативно настроен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
"Министърът припомни, че двата договора са сключени 4 дни преди парламентарните избори през 2001 г. Добрев отказа да каже по каква цена НЕК изкупува тока от двете централи поради наличието на клауза за конфиденциалност. При всички положения тя надхвърля 100 лв. за мвтч. Контрактите са 15-годишни."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Себестойността на електроенергията от АЕЦ Белене според срока за откупуване на инвестицията и натоварването, което е свързано с наличието на пазар варира в много широки граници от 7ст до 15 ст но kWh 70 -150 лв за MWh. Костов го боли за неговите американски ТЕЦ-които сега продават най-скъпо на НЕК, Докато стигне до битовият потребител тока поскъпва двойно. Ако разделите сумата от сметката си на общото количество изразходвана електроенергия ще получите около 20ст на кWh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
Перфектно казано! Убиха държавата за две десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хубавото беше, че никой не ги спря! Мечтателите победиха тогава и сега, изгладувани, минали през много перипетии, вече носят полза на обществото. Авторите на идеите, тези, които ги защитаваха, даже вече никой не ги помни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Мечтателите са хората, които въпреки подигравки, критики и открита съпротива, движат прогреса напред.Когато цар Фердинанд представил идеите си за развитие на центъра на София, веднага направили впечатление широките улици, особено тази от гарата до 6-ти полк днешните Мария Луиза и Витоша. Прагматичните умове дуднели из кафенета и пивници: Тоя конете ли ще си разиграва по улиците?Колкото и да не се вярва на някои от участниците тук, но два значими за София проекта минаха през обществен дебат още през 70-те и 80-те години: бул. Ленин (Царигр. шосе) и метрото. Имаше хиляди мнения против и двата проекта! Доводите бяха и финансови, и функционални. Имаше полярни статии в пресата, дебати по радиото и телевизията. Имаше доволно количество мотивирани противници и на магистралите, чието изграждане започна през 70-те. и още продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
В БГ са минавали всякакви номера, за това сме на тоя хал, но и ако тоя очеваден "фокус" мине това вече ще е престъпление на престъпленията, няма да сме дори и територия (щото държава от давна не сме) а някакво обезлюдено от мизерията гето в което дори и спомените за нация и държава ще бъдат окончателно изтрити...а може би точно това и заслужаваме???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Като нямаме капацитет да направим тази *** централа, по добре да спираме и да заравяме всичко. Това нещо се разсмърдя жестоко вече. 30 години проект. Нормалните хора се смеят с да не казвам коя, част на тялото си. Видяло се е, че нямаме нито финансов нито административен, нито никакъв капацитет да се справим с този проект, а само затъваме по-дълбоко. По-добре да теглим чертата и да почнем да договаряме цени за доставки отнякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...Компаниите, които стоят зад консорциума "Глобал пауър, проявил инвестиционен интерес към АЕЦ "Белене", ще станат известни едва след подписването на меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК. Това съобщи в интервю за bTV Богомил Манчев, който е консултант и подизпълнител при евентуалното изпълнение на бъдещия проект..."Хехе, ами точно той е най-заинтересован проектът да продължи на всяка цена. Последното, което го интересува, това са интересите на страната и нейните граждани. Даването на такъв проект на съвършено неизвестен, при това частен инвеститор, е грубо погазване на интересите ни. За България остават предимно отрицателните последствия. Много подозрително е как бързо се намери такъв инвеститор, който да защитава руските интереси - оборудване, изпълнители и пр. Пред очите ни се разиграва поредното национално предателство, за паница леща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още