IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума*

Бойко Борисов настоява за експертен дебат в парламента по темата, за да се постигне максимална информираност на гражданите

15:20 | 01.10.12 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Премиерът спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума*

Преговорите с новия инвеститор по проекта "АЕЦ Белене" ще бъдат спрени до провеждането на референдума за втората атомна централа. Това заяви  премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

След като изрази съмнения за начина, по който от БСП са събрали над 500 хиляди валидни подписа за национално допитване по проекта, Борисов каза, че въпреки това референдум трябва да има и да се проведе бързо и отделно от парламентарните избори. 

“Трябва сега да се спрат всички преговори”, заяви министър-председателят и допълни, че „както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум, имат много пари - плащат, но така или иначе, спазвайки Конституцията, референдум трябва да се проведе”.

Борисов посочи, че е наложително да се проведе експертен дебат в парламента, а референдумът да бъде много ясно разписан. Премиерът настоява да се даде обяснение кой и откъде ще плати 22 милиарда лева, колко ще струва токът от втората централа, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво и други.

„Ще обременим хората с много експертни въпроси и ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа "за" или "против", каза Борисов.

Според премиера на референдума за АЕЦ "Белене" би могло да се гласува по електронен път, за да се спестят пари.

На извънреден брифинг в министерството на икономиката беше обявено, че парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект.

Като основен мотив бяха посочени новите обстоятелства във връзка с искането за референдум, а именно наличието на 540 хиляди легитимни подписа за провеждането му.

„Имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против"АЕЦ "Белене" и в този смисъл предложението за мандат на правителството е редно да бъде изтеглено, каза министър Делян Добрев.

Министър Добрев акцентира върху това, че е много важна формулировката на въпроса за референдума. По негови думи хората трябва да бъдат изчерпателно информирани и да вземат решение на базата на реалностите, при ясни правила и прозрачност. „Как точно ще бъде формулиран въпросът е работа на Народното събрание“, каза министърът.

Той обяви, че предстои широка разяснителна кампания за проекта „Белене“, така че хората да могат да вземат информирано решение. Добрев обаче не можа да обясни как точно ще бъдат представени всички данни, при положение, че част от документите, подписани досега, са засекретени.

Енергийният министър коментира и идеята на премиера референдумът за бъдещето на проекта „Белене“ да бъде извършено по електронен път с думите „Защо не?“. Според него имаме добър опит с преброяването на населението през февруари 2011 година, извършено от Националния статистически институт. Тогава голяма част от хората се „преброиха“ по електронен път.

* Допълнена към 17.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
То ако си прав в "съмненията" в първия абзац, си имаме държавник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Нека споделя още една мисъл, която днес ме споходи:Не усещате ли, че ГЕРБ почти с ентусиазъм приема референдума? Това ако беше Костов, с барети щеше да пръсне събирачите на подписи! Как си го обяснявате?Боко е за Белене по силата на достоверна информация и железна икономическа и държавническа логика! Просто американците го натиснаха с нещо, на което не може да се противопостави открито. Сега ще се скрие зад референдума, ако резултатът е за централата и ще си измие ръцете като Пилат - "Глас народен, глас Божи! Аз съм против, ама матриала ни е кофти!"Разберете едно нещо: клубът на ядрените държави е елитен клуб! С АЕЦ ние сме в друг технологичен, научен и стопански отбор! Наличието на ядрени реактори означава дори друго ниво на национална сигурност! Доброволният отказ от нещо, което се създава с десетилетия и поколения специалисти ни праща при албанците! Не вижадте ли, че който си покаже главата от тинята, първо гледа да се хване ако не за ядрени оръжия, поне за ядрен реактор! Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Алоу, пръ*льото от снимката, това да не ти е да цъкаш мачлета в маалата? Ядрената енергетика е едно, амфетамините и фалшивите цигари - друго... Гледай си контрабандата с дружките мутрета и не се бъркай в дейности, за които се иска повече от една прочетена книга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
За съжаление цената в региона е такава че само Козлодуй може да е конкурентен . А защо е конкурентен - защото е изплатена и себестойността се формира само от преките разходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Строежа на така мощност има логика само ако се смята че у нас или в региона ще има изграждане на мощности който да консумират произведената енергия - вие да виждате подобна структура на нашата икономика ? Много като вас залага че ще изнасят и за Турция - но реалността е друга . Добре е да гледате фактите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
България трябва да има една електродобивна мощност, която да гарантира при всякакви климатични, икономически и политически сътесения, че ще имаме ток за поддържане на жизнения минимум на държавата!И да пресъхнат язовирите, и да свършат въглищата, и да спре вятър, и облаци да закрият слънцето, kamyni da padat ot nebeto, ток трябва да имаме!Значи един АЕЦ за гръбнак, а останалите екзотики - за преяждане и да си го продават, ако има кой да го купува! А не обратното - да ми смятат енергийната стратегия на слънце, ветър и мъгла, а ядрените мощности - за свободния пазар!Мерси за вниманието! :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Прогнозната цената от "икономически изгодната " АЕЦ Белене е около два пъти по висока от цената в региона в момента . В бюджета за 2013 на най-големият ни клиент в региона - Гърция с заложен спад на БВП от 3.8-4 % . Така че това за износа го забравете в средносрочен план . А износа на ел. енергия спада с около 20 % тази година . Някакви коментари ? А да ви кажа честно като гледам прогнозите за консумацията на ел енергия за България и региона който са послужили за рестар на Белене и каква е реалността - не бих залагал много на печалби от износа . И пак казвам - целия нормален свят в една посока , ние пак в обратната ! Това не ви ли смущава ? Или и вие вярвате че новопостроена АЕЦ може да е конкурентна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
И как реши че ще е икономическа изгода? Викаш теглим 10 милярда евра - докато се направи АЕЦ ще минат 5-10 години, за периода ще източат няколко милярда и ще излезем от бюджета с едно 50%?! Дори и всичко е така значи - 10 години го строим и го докарваме в ред. За тези 10 години ще дължим най-малко 2-3 милярда от лихви. Та 10 години като вкараме вече производство ще успеем си върнем останлите лихви и главница. Та за 20 години в най-добрия случаи връщаме кредита. От там насетне вече му търсим доходност. Това е възможно най-положителния вараинт. Реалния ще е че ще се източи яко и ще се оксъпи почти двойно. До сега няма АЕЦ в света да не е минал сериозно бюджета си. Та за има няма 20 години от днес за напред няма видим никви пари, само ще отежним дълговото бреме само за да имаме АЕЦ :D. Защо ни е като всяка година ВЕИ стват по ефективни и по-евтини. След 5 - 10 години ще може строим ВЕИ паркове с мощност равна на БЕЛЕНЕ, на пъти по малка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
VINS
преди 11 години
И какво предлагаш??? Да слагаме ПВЦ модерни дограми (аз имам) и да караме безбожно скъпи електроавтомобили ли???????? Весто това аз предлагам да построим СУПЕР ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДНАТА АЕЦ БЕЛЕНЕ ДА ИЗНАСЯМЕ ТОК И МОЖЕ ДА СЕ ПУСНЕ И НЯКАКЪВ ФРИЙ ФЛОТ НА БФБ И ДА Е ДИВИДЕНТНО НОСЕЩА АКЦИЯ. Какво ще кажеш ааааааааа????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
От тълковния речник : екстензивна, екстензивно, мн. екстензивни, прил. Който е насочен към увеличаване на количеството, но без подобряване на качеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още