IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От декември започва продажба на билети за влак и чрез SMS

Цената за билета ще се повиши единствено от таксата за краткото текстово съобщение към мобилния оператор

13:48 | 30.10.12 г. 1
От декември започва продажба на билети за влак и чрез SMS

От началото на декември стартира възможност за купуване на билети за влак и чрез SMS. Цената им няма да се променя, но ще се плаща допълнително на мобилния оператор за преноса на съобщението, съобщава БНТ.

Продажбата на билети чрез SMS първоначално ще стартира пилотно по една железопътна линия – София-Мездра. Ако проектът се окаже успешен, ще бъде реализиран в цялата страна, уточни Димитър Костадинов, директор "Маркетинг и продажби" в БДЖ "Пътнически превози".

Цената за билета ще се повиши единствено от таксата за краткото текстово съобщение към мобилния оператор. Ако клиентът обаче има безплатни SMS-и в тарифния си план, и тази надценка отпада.

В краткото текстово съобщение клиентът ще трябва да впише инициалите на първоначална и крайна гара с едно средно тире между тях. На всички гари ще бъдат направени информационна табели с първоначалните им знаци.

Впоследствие системата ще търси най-близкия влак до 25 минути, който се движи по желаната дестинация и ще даде опция за закупуване на билет. Веднага след това се получава отговор на мобилния телефон, който ще съдържа уникален код. Той ще бъде проверяван от кондукторите чрез специално устройство, за да се избегнат измамите, обясни Костадинов.

Очаква се след Нова година БДЖ да пусне и нова услуга - билетите за влак ще се купуват и по интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Никак не е зле да се въведе в цяла България !Да видим *** как ще пътува без билет ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още