IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ въвежда ограничения за безплатен превоз на служителите си от 2013 г.

Железничарите ще могат да пътуват безплатно само за служебни цели, предвиждат новите преференциални условия

11:37 | 16.10.12 г. 1
БДЖ въвежда ограничения за безплатен превоз на служителите си от 2013 г.

От 1-ви януари 2013 г. БДЖ спира картите за безплатен превоз на своите служители, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на БДЖ „Пътнически превози“.

Ограниченията за преференциалното пътуване на железничарите се коментират повече от половин година, като мярка за стабилизиране финансовото състояние на дружеството.

Промените предвиждат на всички работници в железницата да бъде издадена така наречената „легитимация“, която ще трябва да показват всеки път преди да предприемат пътуване с влак. Целта е да се избегнат превози на хора, които не работят в холдинга.

От догодина, след като представят легитимацията си, работниците на националния жп превозвач ще се движат безплатно, но само когато пътуването им е обвързано с техните служебни цели.

Когато пътуването е по „лични причини“, железничарите ще могат да използват 50% намаление от стойността на билетите, отново след като предоставят легитимацията, с която да докажат, че работят в железницата.

Служителите ще имат право на общо четири безплатни билета на година при пътуване за лични цели по произволно избран от тях маршрут.

Най-ощетени от новите правила ще бъдат пенсионираните служители на БДЖ. Досега те получаваха пожизнена карта за безплатно пътуване с влак, но от 1 януари ще имат право само на две безплатни пътувания годишно. За да ползва бонусa, бившият служител трябва да е работил минимум 15 години в железницата.

До този момент железничарите имаха право да се движат безплатно не само със служебна цел, но и по лични причини. Тази привилегия бе достъпна и за членовете на техните семейства.

Припомняме ви, че още юни месец т. г финансовият министър Симеон Дянков се закани, че от догодина въпросните карти за безплатно пътуване на служителите на превозвача ще бъдат драстично намалени, защото ощетявали бюджета на държавата годишно с по 250 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
valhery
преди 11 години
1 000 000 employes x 250 lvs = 250 000 000?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още