IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата ще извърши одит на БДЖ "Пътнически превози"

Проверката е за отчетния период от 1 януари 2011 г. до 30 септември 2012 г.

17:29 | 19.09.12 г.
Сметната палата ще извърши одит на БДЖ "Пътнически превози"

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на дейността на "БДЖ-"Пътнически превози" за отчетния период от 1 януари 2011 г. до 30 септември 2012 г., предаде БТА. 

Срокът за приключване на ревизията на дейността на железницата е 31 януари 2013 г. До 1 март парламетът ще очаква палатата да внесе окончателния си доклад въз основа одита на пътническите превози на железницата.

Ваня Донева от ГЕРБ - един от авторите на предложението, обясни че причината за проверката е големия размер на публичните средства, които дружеството управлява. За миналата година те са около 170 млн. лв. По нейни думи досега не е била извършвана цялостна ревизия на "Холдинг БДЖ" и на неговите дъщерни дружества. Такъв е бил правен само по отношение на изразходването на предоставените субсидии.

Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев посочи, че одит на "Пътнически превози" е необходим, но по-доброто решение било да се ревизира дейността на цялото дружество. „Ще се стигне до това, че БДЖ пропуска ползи от над 15 млн. лв. на година, защото няма достатъчно вагони -вместо 600, в момента се движат 249“, аргументира се той. 

Иван Иванов от Синята коалиция заяви подкрепа за одита, но според него периодът е прекалено кратък, за да даде отговор на въпросите как и защо са се натрупвали проблемите през годините и при кои ръководители. Задължително е, посочи Иванов, в плана за одитна дейност на Сметната палата за следваща година да бъде включена цялостна проверка на БДЖ, а не само на "Пътнически превози".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още