fallback

ЕС е озадачен от опитите за ускоряване на газопровода Южен поток

Те обаче няма да помогнат за заобикаляне на европейските антитръстови и екологични директиви, пише EurActiv

18:15 | 30.10.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Опитите за ускоряване на спонсорирания от Газпром проект за газопровод Южен поток няма да помогнат за заобикаляне на европейските антитръстови и екологични директиви, заяви представител на Европейската комисия (ЕК), цитиран от EurActiv.

Българското правителство иска да подпише с Газпром окончателно споразумение за изграждането на Южен поток на българска територия на 9 ноември.

Първоначално на церемонията по подписването се очакваше да присъства и руският президент Владимир Путин. Според източници от правителството в София обаче визитата на Путин вероятно ще бъде отложена за декември.

София очаква изграждането на Южен поток в България да стартира „около юли 2013 г.“

Българската администрация обяви, че маршрутът на тръбата вече е определен и че екологичната оценка на проекта се извършва в момента. Предприети са и стъпки проектът да получи разрешително за строеж до средата на 2013 г.

Въпреки това детайлите за маршрута се пазят в тайна. Друг противоречив аспект на проекта е въпросът как оценката за въздействие върху околната среда може да бъде изготвена в толкова кратък срок.

За оценката на подобни мащабни проекти европейското право изисква да бъде взето под внимание мнението на обществени организации, включително екологични сдружения. Това обаче в случая до този момент не е направено.

Що се отнася до маршрута на тръбата, като входна точка на територията на страната правителството в София посочва Провадия, която се намира на 50 км. от бреговата ивица навътре в сушата.

Тези доста мъгливи координати подхранват спекулациите, че българското правителство се опитва да прикрие истинската входна точка на черноморския бряг в опит да предотврати реакция от страна на природозащитници.

Няколко пъти ЕК е предупреждавала, че все още не е получавала никакъв предварителен план за изграждането на Южен поток и че изграждането на газопровод с подобен мащаб не е възможно без обстойна оценка за въздействието върху околната среда, каквито са изискванията на европейското законодателство.

За Русия ще бъде много по-лесно да заобиколи европейските директиви, ако Южен поток стартира преди март 2013 г., когато влиза в сила Третият енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС). Представители на руското правителство и медиите нееднократно са коментирали март 2013 г. като краен срок за началото на проекта.

Страните от ЕС трябва да приемат директивите за електроенергията и газа – двата ключови елемента на Третия енергиен пакет – най-късно до 3 март 2013 г. Това според представители на Комисията означава, че директивите вече са в сила.

ЕК е стартирала процедури за неизпълнение на поетите ангажименти срещу страни от ЕС, включително срещу България, която все още не е интегрирала въпросните директиви в националното си законодателство, припомнят представителите на Комисията. Комисията стартира последната процедура срещу България през септември 2011 г.

Освен това срещу страната е стартирана и процедура за неспазване на директиви от Втория енергиен пакет, свързани с липсата на прозрачност относно условията за достъп на трети страни до газопреносната система, както и за приемането на адекватни наказателни санкции срещу нарушителите на европейските газови регулации.

Във връзка със стартираните процедури, през ноември 2011 г. ЕК заведе дело срещу България в Европейския съд в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 11.09.22 г.
fallback