IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Кризата около Газпром може да разклати режима на Путин

Шистовата революция може да предизвика колапса на държавната компания, което обаче ще е катализатор за реформи в Русия

12:26 | 28.09.12 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Държавната газова компания на Русия Газпром е в криза и вероятно ще стане жертва на добива на шистов газ в САЩ и други региони по света. Шистовата революция вероятно ще има сериозни последствия за руския държавен капитализъм и режима на президента на Федерацията Владимир Путин, пише Financial Times.

Кризата започна внезапно. Шистовият газ, не само че превърна САЩ в енергийно независима страна, но и я изведе пред Русия като най-голям производител на природен газ в света. Друг ключов момент е, че добиваният в САЩ газ е изключително евтин. 

Цените на природния газ в САЩ са едва 25% от обвързаните с петрола цени, които Газпром налага в Източна Европа. Подобни огромни ценови разлики не могат да се задържат за дълго. В Германия Газпром беше принуден да се съгласи на огромни ценови отстъпки. Въпреки това руската компания иска да запази договорените високи цени в някои страни от Източна Европа, въпреки че природният газ и петролът вече не са в пазарна корелация.

В миналото редица производители вложиха средства, за да изнасят втечнен природен газ (LNG) за САЩ. Сега тези огромни количества LNG се пренасочват към Западна Европа, където цените са вече наполовина от тези, които предлага Газпром.

Газпром понесе втори сериозен удар на 4 септември, когато Европейската комисия (ЕК) формално стартира разследване срещу компанията по обвинения за упражняване на монополен натиск в 8 източноевропейски страни. Европейската комисия (ЕК) разследва Газпром за това, че „компанията фрагментира газовите пазари като спъва свободното пренасочване на газ между европейските страни, възпрепятства диверсификацията на газовите доставки и налага необосновани цени, като ги обвързва с цените на петрола“.

В светлината на това, че Европейската комисия спечели доста по-неубедителни дела за монопол срещу Microsoft и Intel, победата срещу Газпром изглежда близка и сигурна. В резултат на това Газпром ще трябва да се откаже от ценовата си политика и вероятно да понижи цените си за Европа наполовина. На практика това ще срине приходите на компанията и ще заличи печалбата й.

Интересно е, че през 2011 г. Газпром формално се водеше за най-печелившата компания на планетата с декларирана нетна печалба от 46 млрд. долара. Тези печалби обаче едва ли са реални. Анализатори изтъкват, че не по-малко от 40 млрд. долара от печалбата на компанията са изчезнали поради неефективност и корупция.

В издадената през 2010 г. книга „Путин и Газпром“ Борис Немцов и Владимир Милов, руски опозиционни политици, описват как активите на Газпром се разграбват чрез схеми, свързани с изграждането на газопроводи и непрозрачни разпродажби на дъщерни дружества на компанията на приближени на Путин.

След като акционерите на компанията осъзнаха, че единственият материален актив, с който разполагат са дивидентите, пазарната капитализация на Газпром се срина с две трети от 365 млрд. долара през май 2008 г. до 120 млрд. долара днес.

От години анализаторите повтарят, че Русия ще се реформира единствено, когато енергийните цени се понижат, тъй като Газпром е основният източник на приходи за Кремъл. Тези приходи обаче са на път сериозно да намалеят. Кремъл няма да има друг избор освен да се откаже от някои мега проекти. Москва вече се оттегли от проекта за разработване на находището Стокман в Арктика.

Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Снимка: АФП Днес ще бъде удвоена мощността на Северен поток08 октомври 2012 | 07:38 | Агенция "Фокус"Начало / РусияМосква. Днес ще бъде пусната в експлоатация втората линия на Северен поток, като по този начин мощността на газопровода ще се удвои и ще достигне 55 милиарда кубически метра годишно, предаде РИА Новости. Първата линия бе пусната на 8 ноември миналата година. Акционери в проекта Норд стрийм са Газпром (51%), германските компании Винтершал Холдинг и E.ON Ruhrgas (по 15,5%), Френската GDF Suez и холандската Gasunie (по 9%). Северен поток е принципно нов маршрут за износ на руски газ за Европа. Газопроводът с дължина 1,22 хиляди километра преминава по дъното на Балтийско море от Русия (Виборг) до Германия (Грайфсвалд). Преди пускането на този маршрут руски газ се доставяше в Западна Европа по два пътя през територията на Беларус и Полша, а също така през Украйна и след това Словакия, при което последният маршрут поемаше около две трети от доставките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Скоро съвсем няма да има газ за Европа - отива в Корея, Япония и КитайПроверете само колко милиарда кубометра втечнен газ ще се изпращат само в Япония от завода във Владивосток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
Scribbler
преди 11 години
Руснаците ще се пробват да задържат вода в шепите си, докато бягат 100 метра с препядствия, за което можем да им пожелаем успех.Но ми е странна неуместната загриженост за мнението в FT, при положение, че то е безспорно в Български национален интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
ABBA
преди 11 години
1. Няма шистов газ, има боклучив газ бонус от заравянето на токсични отпадъци!2. Политическите гаранти по сделките (марааа Гоце!) прибират огоромните разлики в цените!3. Пишете истината, а не басни! Т.е. пишете за т.1 и т.2..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
Internet
преди 11 години
Защо ли ми е мъка за FT като чета това- 01.10.2012 16:24 Газпром будет поставлять индийской GAIL сжиженный природный газ в течение 20 лет Gazprom Marketing and Trading Singapore (GM&TS, структура Газпрома) подписал юридически обязательный 20-летний договор купли-продажи сжиженного природного газа (СПГ) с индийской GAIL.В соответствии с условиями соглашения, GAIL получит 2,5 миллиона тонн в год сжиженного природного газа (эквивалентно 3,5 миллиарда кубометров в год) в течение 20 лет. СПГ будет поступать из производственных объектов Газпрома.Согласно контракту, цена СПГ будет основана на формуле с привязкой к цене на нефти на терминалах в Индии.В прошлом году Gazprom Marketing&Trading Singapore (GM&TS) подписала четыре меморандума о поставках сжиженного природного газа (СПГ) в Индию. В частности, меморандум о взаимопонимании был подписан с Indian Oil Corporation Limited, GAIL (India) Limited (GAIL), Gujarat State Petroleum Company (GSPC) и Petronet LNG Limited (Pet
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Източник : http://greentech-bg.net
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Енергийната агенция на Дания обяви по-рано тази седмица, че консумацията на енергия от възобновяеми източници в страната през 2011 г. се е увеличала с 2,5 % спрямо предходната година, главно поради увеличеното производство на вятърна енергия. Като използват метода, одобрен от ЕС, датчаните са изчислили, че 23,6% от енергията, употребена в страната през 2011 г. , е от възобновяеми източници, като делът на електричеството, добито от възобновяеми източници, в общото количество електричество,произведено в страната, достига 40,7%. Делът на вятърната енергия в общото количество електроенергия за 2011 е 28,1%.Консумираната енергия през 2011 г. е намаляла с 6,4%, като почти е достигнала нивата от преди 1990 г. Като се има предвид ангажимента на страната да намали общата консумация на енергия за периода 2006-2011 с 2%, този резултат е наистина изключителен.Друг интересен факт е, че националният БВП е нарастнал с 0,8% за 2011 г., а същевременно енергийната ефективност е подобрена с 1,7%. Сумарно подобренията в енергийната ефективност за последните две десетилетия в страната са довели до това, че за единица БВП енергийните разходи са спаднали с 28,5% спрямо 1990 г.Количеството на въглеродните емисии, дължащи се на енергийната консумация в Дания, са намалели с 10,6% през 2011 до 44,3 млн. тона. Това е значително подобрение, със спад от 19,5% под нивата от 1990/1995 г.През 2011 г. Дания е единствената страна-членка на ЕС, която е напълно енергийно независима. Тя е произвела 110% от необходимата и енергия през годината.Дания планира до 2020 г. да добива поне 50% от необходимото и електричество от ВЕИ и до 2050 г. да елиминира напълно използването на изкопаеми горива. Не случайно на Дания се гледа като на лаборатория за прехода от въглеродна икономика, зависима от изгарянето на въглища, петрол и газ, към икономика, захранвана изцяло с енергия от възобновяеми източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Scribbler
преди 11 години
Many countries had prepared to produce liquefied natural gas for export to the US. Now these large volumes of LNG are being diverted to Europe, where spot prices have fallen to half of Gazproms prices. In Germany, Gazprom has been forced to accept large price cuts, but it insists on maintaining high contracted prices in eastern Europe, although oil and gas prices have delinked on the market.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Впрочем цените в САЩ на шистовия газ са ниски защото със закон са обвързани с цените от 1997 т, и на тяхна база се правят фючърсите днес, а това не може да продължи вечно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Нищо няма да стане,бъдете сигурни - Европа не е САЩ, а и прифходите тна Русия идват от нефта, а не от газта толкова. Бъдете сигурни че Путин няма да пропаднеА и чуждите търсачи на шистов газ вече бягат от Полша, мисля че и инвестора писа за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още