IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Кризата около Газпром може да разклати режима на Путин

Шистовата революция може да предизвика колапса на държавната компания, което обаче ще е катализатор за реформи в Русия

12:26 | 28.09.12 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Държавната газова компания на Русия Газпром е в криза и вероятно ще стане жертва на добива на шистов газ в САЩ и други региони по света. Шистовата революция вероятно ще има сериозни последствия за руския държавен капитализъм и режима на президента на Федерацията Владимир Путин, пише Financial Times.

Кризата започна внезапно. Шистовият газ, не само че превърна САЩ в енергийно независима страна, но и я изведе пред Русия като най-голям производител на природен газ в света. Друг ключов момент е, че добиваният в САЩ газ е изключително евтин. 

Цените на природния газ в САЩ са едва 25% от обвързаните с петрола цени, които Газпром налага в Източна Европа. Подобни огромни ценови разлики не могат да се задържат за дълго. В Германия Газпром беше принуден да се съгласи на огромни ценови отстъпки. Въпреки това руската компания иска да запази договорените високи цени в някои страни от Източна Европа, въпреки че природният газ и петролът вече не са в пазарна корелация.

В миналото редица производители вложиха средства, за да изнасят втечнен природен газ (LNG) за САЩ. Сега тези огромни количества LNG се пренасочват към Западна Европа, където цените са вече наполовина от тези, които предлага Газпром.

Газпром понесе втори сериозен удар на 4 септември, когато Европейската комисия (ЕК) формално стартира разследване срещу компанията по обвинения за упражняване на монополен натиск в 8 източноевропейски страни. Европейската комисия (ЕК) разследва Газпром за това, че „компанията фрагментира газовите пазари като спъва свободното пренасочване на газ между европейските страни, възпрепятства диверсификацията на газовите доставки и налага необосновани цени, като ги обвързва с цените на петрола“.

В светлината на това, че Европейската комисия спечели доста по-неубедителни дела за монопол срещу Microsoft и Intel, победата срещу Газпром изглежда близка и сигурна. В резултат на това Газпром ще трябва да се откаже от ценовата си политика и вероятно да понижи цените си за Европа наполовина. На практика това ще срине приходите на компанията и ще заличи печалбата й.

Интересно е, че през 2011 г. Газпром формално се водеше за най-печелившата компания на планетата с декларирана нетна печалба от 46 млрд. долара. Тези печалби обаче едва ли са реални. Анализатори изтъкват, че не по-малко от 40 млрд. долара от печалбата на компанията са изчезнали поради неефективност и корупция.

В издадената през 2010 г. книга „Путин и Газпром“ Борис Немцов и Владимир Милов, руски опозиционни политици, описват как активите на Газпром се разграбват чрез схеми, свързани с изграждането на газопроводи и непрозрачни разпродажби на дъщерни дружества на компанията на приближени на Путин.

След като акционерите на компанията осъзнаха, че единственият материален актив, с който разполагат са дивидентите, пазарната капитализация на Газпром се срина с две трети от 365 млрд. долара през май 2008 г. до 120 млрд. долара днес.

От години анализаторите повтарят, че Русия ще се реформира единствено, когато енергийните цени се понижат, тъй като Газпром е основният източник на приходи за Кремъл. Тези приходи обаче са на път сериозно да намалеят. Кремъл няма да има друг избор освен да се откаже от някои мега проекти. Москва вече се оттегли от проекта за разработване на находището Стокман в Арктика.

Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
naso_fr
преди 11 години
Нормално е за страна като Русия да злоупотребява с това което има и да извива ръцете на който даде. А когато някой прекали (било то и една огромна държава) идва противодействието.За шистовия газ съм резервиран, но енергията от алтернативни енергийни източници ще разбие държави като Русия и Арабските емирства. Колелото на историята се върти, *** като споменатите държави не гледат в бъдещето и не яхват поредната вълна и тя ще ги потопи.Да си силен не е достатъчно, братушки, трябва да си гъвкав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 11 години
Абе , може и да не ти прилича , но Газпром вече свали цените с 10 % кажи речи в цяла Европа и това е само първата стъпка . А сега като енергиен експерт си сметни колко милиарда са това и в коя каса НЯМА да влязат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха... От умни хора съм чувал поговорката: "Не плачи на чужд гроб, за да не паднеш в него!" хаха!Точно Европа, точно Англия и точно рупорът на настоящия икономически модел ФТ нещо не ми приличат на убедителните гробокопачи на Русия! Де късмет пак президент като Елцин и премиер като Немцов... хаха!Ще чакаме с нетърпение революцията на шистовия газ да даде резултати и в Европа. В Полша нещо не се случи, па да видим дали България не е новият газов Клондайк... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
saruman
преди 11 години
Дано да си прав, че Бойко се бъзика, а не се заиграва с такива червени нещастници като Богомил Манчев и компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Ironhorse
преди 11 години
То за това е и голямото надлъгване с Белене.Путин тотално изпуска контрола в газа, а чрез спиране на Белене и с атомната енергетика !!!Кефя се как Бойко се бъзика с тези "пишман инветитори"АЕЦ Белене няма да го има по три много прости причини:1. Българският народ не го иска2. Не е финасово изгоден за държавата3. ЕС няма да допусне русия да изнудва Европа с атомна централа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Тия от 15 години всеки ден го свалят :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още