IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатствата на Владимир Путин

Руският президент лъже избирателите, декларирайки годишен доход от около 100 хил. евро, твърдят авторите на доклад, публикуван от Комерсант

20:17 | 27.08.12 г. 5
<p>
	<em>Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Съпредседателят на Републиканската партия на Русия – ПАРНАС Борис Немцов в съавторство с активиста от движението „Солидарност“ Леонид Мартинюк са изготвили нов доклад, посветен на живота на президента Владимир Путин, пише руският вестник „Комерсант“.

Докладът е озаглавен „Животът на роба на галера. Дворци, яхти, автомобили, самолети и други аксесоари“. Авторите на материала правят извода, че президентът лъже избирателите, декларирайки официално годишен доход под 4 милиона рубли (около 100 000 евро -бел.ред). Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви за „Комерсант“, че всичко, което използва „избраният президент, е държавна собственост“.
   
Докладът „Животът на роба на галера“ е разделен на тематични глави: "Дворци", "Авиопарк (самолети и вертолети)", "Яхти", "Авто", "Часовници". Авторите правят уговорката, че нарочно не са публикували данни за стойността на дрехите и вещите, които Путин използва всекидневно, тъй като те са абсолютни дреболии в сравнение с вилите, самолетите, часовниците и автомобилите.

В увода се посочва, че „губещият популярност Путин маниакално се е вкопчил във властта. Като една от най-сериозните причини за това се посочва атмосферата на богатство и разкош, с която той е свикнал и с която категорично не иска да се раздели“.

Авторите отбелязват, че съгласно декларацията на президента неговият официален доход е малко повече от 100 000 долара. „При това начинът на живот, който той води, може да бъде сравнен с живота на монарсите от страните от Персийския залив и скандалните олигарси“. Така Борис Немцов и Леонид Мартинюк са изчислили, че господин Путин има на разположение „20 двореца, вили, резиденции“, като отбелязват, че „9 от дворците са се появили по времето на управление на Путин“.

Като описват подробно какво представляват те, авторите съобщават, че например държавните глави на САЩ и на Германия имат по две резиденции.

В парка на специалния авиоотряд „Русия“, който обслужва президента, по данни на доклада влизат 43 самолета и 15 хеликоптера - „общата стойност на авиопарка е около $1 млрд.“.

„Минифлотилията“ на президента, състояща се от четири разкошни плавателни съда, е оценена на 3 милиарда рубли. Като пресмятат автомобилите, с които се придвижва държавният глава (предимно Mercedes), авторите подчертават, че „за гражданите в декларацията си Путин посочва, че притежава автомобили ГАЗ М-21, ГАЗ М-21P, "Нива", ремарке "Скиф".

Колекцията от 11 часовника на господин Путин е оценена на 22 милиона рубли, което „е равно на шест негови годишни заплати“. „За да придобие по честен път само тази колекция от часовници, Владимир Путин трябва да не яде и да не пие цели шест години. А ако това са подаръци, то те трябва да бъдат декларирани, в противен случай това не е нищо друго освен подкуп за висше длъжностно лице“.

Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Според Форбс, Путин има и около 40 милиарда долара в сметки и дялове от компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Когато наврат президента в едностаен апартамент, а вилите, авто и авиопарковете започната да се използват от безименни радетели за демокрация, чак тогава ще спрат да пишат тез глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Добре а ако Немцов стане президент ще си напише ли доклад за държавните вили и имоти, които той ще ползва. Колко смешници има по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Eврейчето Немцов от ЦРУ - родено в Сочи, в семейството на Ефим Нейман и Дина Ейдман, е много хитро - ако Путин обяви за своя събственост държавните вили, коли и самолети, еврейчето ще съобщи с вик и писък, че Путин е присвоил държавна собственост. Ако пък те си останат държавни еврейчето му ги приписва като лични и иска да ги декларира като свои..Ех Борис Нейман, ех ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
Най-важното са пропуснали!? Най-важното според българските журналисти които са водещи в тоя жанр са цената на кюфтетата... на колко копейки му идват кюфтетата на Путин!? Това е въпорса! Дерзайте ребята руские журналситами нада учитса ишо из своими болгарсками колегами ... туй да се каже, развииш ли ... хе-хе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още