IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Русия вече не е страна от БРИК

Другите водещи развиващи се пазари наистина напредват, докато Русия остава анахронична авторитарна държава, коментират икономисти

17:43 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин.<em> Снимка: Ройтес</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтес

Типичната за Русия неадекватна реакция на глобални проблеми – последният пример за това е отказът на Кремъл да осъди режима на Асад в Сирия – разкрива все по-малкото значение на страната на международната политическа сцена, пишат Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics и Иън Брамър, президент на Eurasia Group, в коментар за Financial Times.

Рубини и Брамър посочват, че поведението на руските дипломати не е учудващо. „Г-7 + 1 не може да стане Г-8, докато Русия не се превърне в свободна пазарна демокрация“, коментират авторите.

БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай – е акроним, създаден през 2001 г. от Джим О'Нийл, един от ключовите мениджъри на Goldman Sachs и идентифицира водещите развиващи се икономики.

Рубини и Брамър изтъкват, че липсата на руския президент Владимир Путин на срещата на Г-8 почти не е била забелязана, тъй като Русия няма с какво да помогне за решаването на кризата в еврозоната и не може да предложи изход от социално-политическите проблеми в Близкия Изток.

Другите страни от БРИК наистина се развиват, докато Русия остава анахронична авторитарна държава.

Рубини и Брамър коментират, че Китай е успял да се превърне във втората по-големина световна икономика, докато Индия е успяла да създаде едни от най-иновативните частни компании на планета.

Бразилия пък, допълват авторите, е истинска демокрация с добре диверсифицирана икономика.

Изтичането на капитали, което е хроничен проблем за Русия, се е задълбочило след противоречивото преизбиране на Путин през март.

Социално-икономическите проблеми спъват развитието на Русия в дългосрочен план, изтъкват Рубини и Брамър.

Авторите посочват също, че населението на страната намалява, здравеопазването е в плачевно състояние, алкохолизмът има епидемично разпространение, а добре образованите руснаци напускат страната в търсене на по-нормален живот в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още