IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката може да се окаже най-големият враг на Путин

Търговският излишък на Русия се свива, а отливът на капитали набира скорост

08:35 | 31.07.12 г.
Икономиката може да се окаже най-големият враг на Путин

Икономическата криза в Европа е на път да застигне и Русия, пише Леонид Бершидски в статия, публикувана от Bloomberg. Това би могло да се окаже много по-голяма заплаха за режима на президента Владимир Путин от тълпите протестиращи срещу правителството в Москва.

В доклад от миналата седмица рейтинговата агенция Moody's помести сценариите за банковите системи на Русия и останалите държави от ОНД. В най-лошия случай, ако кризата в еврозоната ескалира, една четвърт от всички банкови заеми в ОНД ще станат лоши, а капиталът в банковата система ще падне под регулаторните минимуми. Руската икономика ще се свие с 5% през идните 12 месеца, а рублата ще загуби 30% от стойността си.

При най-добрия сценарий рублата ще поевтинее с 10%, а икономическият растеж ще се забави до 3,5% тази година спрямо 4,3% за миналата.

Проблемът, както отбелязва в свой доклад Висшата икономическа школа в Москва, е че търговският излишък на Русия се свива, а отливът на капитали набира скорост. Дори и високите цени на петрола не помагат в такава степен, както преди, тъй като възприетият от правителството курс на изолация, ксенофобия и авторитаризъм кара хората да влагат парите си на други места.

През второто тримесечие на 2012 г. отливът на капитали достигна 22 млрд. долара, или с 200% над нивата, отчетени година по-рано.

Руснаците, които не искат или не могат да преместят парите си извън страната търсят инвестиции, които няма да поевтинеят. Пари се наливат в така или иначе надценените недвижими имоти в Москва.

По данни на агенцията Domus Finance през юни 46% от купувачите на нови жилища в и около руската столица са платили в брой. Обикновено 75% от сделките на този пазар се сключват с ипотечно финансиране.

Според Domus ръстът при сделките в брой се дължи на слуховете за обезценяване на местната валута и очакванията за финансова криза.

Руските политици влошават ситуацията още повече, като твърдят, че всичко е наред. В интервю за проправителствения ежедневник "Известия" заместник директорът на Руската централна Банка Алексей Улюкаев заяви, че сценарият за рязко поевтиняване на рублата е "невъзможен" и изключи варианта за нова вълна на глобалната криза в Русия.

Руснаците добре помнят как политиците по същия начин отричаха кризата преди катастрофалното обезценяване през 1998 г.

"Ако властите кажат, че рублата ще е силна, това означава, че тя ще падне", пише блогърът foma n 10 в коментар на LiveJournal. "Това се е случвало многократно през последните 20 години", допълва той.

Ако икономическиет проблеми доведат до влошаване на държавните финанси на Русия, Путин ще бъде притиснат да върне баланса в бюджета. От известно време насам Кремъл повишава плащанията за военните и пенсионерите в опит да задържи лоялността им и да ограничи протестите в Москва и други големи градове.

Въвеждането на мерки за икономии би довело до бедствие в политиката. Променящите се икономически ветрове биха могли да окажат огромни политически последици.

В Русия антиправителствените протести до момента бяха ограничени до голяма степен до средната класа в най-богатите градове. В по-голямата част от страната принципът на ерата на Путин за "лоялност в замяна на икономическа стабилност" продължава да е в пълна сила.

Ако икономиката залитне обаче, тази сделка може да бъде непоправимо развалена. Затова не е чудно, че държавниците продължават да отричат съществуването на опасности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още