IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклирането влезе трайно в еко решенията на бирените компании у нас

До септември с МОСВ ще сме готови с нормативната уредба и визията за депозитната система, съобщава Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ

21:02 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Съюз на пивоварите в България
Снимка: Съюз на пивоварите в България

Благодарение на зелените иновации днес за направата на 1 хектолитър пиво се изразходват 3 хектолитра вода, което е около 20% по-малко в сравнение с 2018 г., а разходът на електроенергия е приблизително 7 kWh. Тези стойности сe отнасят за 95% от произвежданата в страната бира. Данните са от Съюза на пивоварите в България (СПБ), който има юбилейно, петнайсето издание на Пролетния бирен салон.

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на браншовата организация, оповести завръщането на традиционната Зелена бирена академия. Акцентът ѝ тази година е върху еко решенията на компаниите в пивоварния сектор като основа за изграждане на устойчивост и публична отчетност, известни като ESG.

Важен информационен фокус за СПБ е популяризирането на положителното въздействие, което повторната употреба и рециклирането на използваните бирени бутилки и кенове оказва върху околната среда. Само за 2023 г. със събраните чрез кампанията на СПБ ,,Върни ме“ оборотни бутилки е спестено пускането на пазара на 12 100 тона стъклени опаковки за еднократна употреба.

За последните шест години българските пивовари отчитат сериозно намаляване на дела на продажбите на бира в пластмасови бутилки. Статистиката показва, че през миналата година на пазара са пуснати 2700 тона пластмасови бутилки по-малко от 2018 г. Превърнато в брой опаковки със средна вместимост 2 литра пиво, това означава 70 милиона ПЕТ бутилки по-малко. Важно е да се отбележи, че всички ПЕТ опаковки за бира могат изцяло да се рециклират и са все по-леки.

За сметка на пластмасовите бирени бутилки всяка година се увеличава количеството на кеновете, като през миналата година на пазара у нас са пуснати с 27,6% тона повече кен опаковки за бира в сравнение с 2018 г. При кен с вместимост 500 милилитра това означава, че техният брой достига 71 милиона. Всички те са изцяло рециклируеми и много ценни като важна суровина за производството на вторичен алуминий.

Съюзът на пивоварите активно работи по въвеждането на депозитна система в страната. По този начин ще може да се постигне изискването до 2030 г. разделно да се събират 90% от пуснатите на пазара опаковки от бира и други напитки.

От СБП посочват, че една четвърт от пълнолетните българи знаят за инициативите на бранша.

Тенденция е да се връщат бирените стъклени бутилки за многократна употреба, които могат да бъдат използвани десетки пъти от пивоварните, когато правилно се събират в търговските обекти. ,,Съюзът на пивоварите неслучайно води тази статистика и активно говори за значението от оползотворяването и многократната употреба на използваните бирени опаковки. Изключително важно е с водещата роля на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да продължим активната си работа по въвеждането на депозитната система в страната“, коментира Ивана Радомирова.

Тя съобщи, че очакванията на браншовата организация са до края на юли да има резултати от логистичното проучване за този важен проект. „Като членове на работната група на МОСВ се стремим до септември да сме напълно готови с нормативната уредба и цялостната визия за депозитната система“, допълни Радомирова.

В България се произвеждат около 200 асортимента бира и поне още толкова марки се внасят от почти всички държави на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още