IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla търси одобрение от акционерите на дребно за компенсацията на Мъск за 56 млрд. долара

Въпреки че вотът има само консултативен характер, той може да наклони везните в полза на милиардера по време на годишното общо събрание на 13 юни

20:30 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Apu Gomes/Getty Images
Снимка: Apu Gomes/Getty Images

Tesla Inc. се опитва да ухажва необичайно голямата си база от инвеститори на дребно, за да получи одобрение за пакета за възнаграждение на главния изпълнителен директор Илон Мъск в размер на 56 млрд. долара, пише Bloomberg.

За тази цел бордът на компанията е наел стратегически съветник, посочва източник, запознат с темата. За да подсили кампанията, съветникът работи с външна адвокатска кантора, добавя лицето.

Съветникът е създал специален уебсайт, Vote Tesla, за да насърчи участието сред инвеститорите на дребно, които притежават приблизително 42% от акциите на компанията. Той призовава акционерите да гласуват онлайн, чрез QR код, по телефона и по пощата. Сайтът предлага и видео с председателя на борда Робин Денхолм, който казва, че подкрепата за заплащането на Мъск е от решаващо значение за растежа на Tesla.

Това ще се случи преди годишната среща на акционерите на Tesla на 13 юни, на която инвеститорите ще гласуват дали да удължат споразумението за компенсация на милиардера, сключено през 2018 г. Съдия от щата Делауеър наложи вето на пакета преди три месеца, като написа в мнението си, че директорите на Tesla не са се погрижили по най-добрия начин за интересите на инвеститорите в компанията.

„Не вярваме, че мнението на един съдия трябва да обезсили волята на милиони гласове, подадени от всички акционери“, изтъква Денхолм във видеото на уебсайта Vote Tesla.

Въпреки че гласуването е само консултативно, то може да има големи последици за бъдещето на ръководството на Мъск. Осигуряването на одобрение от мнозинството би подкрепило аргументите на борда, че съдът в Делауеър греши.

Мъск заплаши да разработи продукти извън Tesla, ако не получи поне 25% дял в автомобилния производител - ключова част от анулирания пакет. Ако сделката за възнаграждението бъде възстановена, главният изпълнителен директор ще има достатъчно възможности почти да удвои сегашното си участие в Tesla и да достигне приблизително 21% дял. Пътят, по който Мъск може да постигне този по-голям дял, остава неясен, ако акционерите не го подкрепят.

В социалната медийна платформа X, притежавана от Мъск, феновете на Tesla изразяват подкрепата си за изпълнителния директор. В стотици публикации с етикет #VotedTesla24 много потребители, които казват, че са инвеститори, твърдят, че вече са гласували. Самият Мъск призова акционерите да участват, публикувайки повторно съобщения от хора като Александра Мерц, която се самоопределя като „фенка на Илон“.

 „Искам да съм сигурна, че инвеститорите на дребно гласуват“, изтъква Мерц по телефона. „Но аз също искам хората да се свържат със своите мениджъри на фондове“. (Някои брокери извън САЩ не позволяват на акционерите на дребно да гласуват.)

Дори феновете на Мъск да се събират за подкрепа, бордът ще има още работа, за да спечели вота. Обикновено малко инвеститори на дребно всъщност гласуват на годишни срещи.

Поне един голям инвеститор на дребно, Лео КоГуан, казва, че няма да подкрепи сделката за заплащането. Той също така разкритикува начина, по който Мъск управлява Tesla, което изглежда също е разстроило пазара като цяло.

Финансовите резултати на Tesla се влошават на фона на глобалното забавяне на продажбите на електрически превозни средства. Дни преди компанията да поиска от акционерите да подкрепят сделката на Мъск за заплащане от 56 млрд. долара, Tesla заяви, че намалява глобалния брой на персонала с повече от 10%. Редица висши мениджъри също напуснаха Tesla, тъй като компанията измести фокуса си към изграждането на автономни роботаксита вместо към по-достъпни електромобили. Акциите ѝ поевтиняха с 29% от началото на годината.

Живеещият в Сингапур КоГуан, бизнесмен милиардер, отдавна е голям почитател на Мъск. Той обаче става все по-предпазлив към многобройните ангажименти на предприемача – SpaceX, Neuralink, X и други компании – и казва, че работата му в Tesla не трябва да бъде просто начин за финансиране на други бизнес начинания. „Съдът се изказа и много факти излязоха наяве“, посочва КоГуан, който притежава около 0,8% дял в Tesla. „Той трябва да уважава и да се подчинява на решението на съда“, добавя акционерът.

Стратегическият съветник на борда, който създаде уебсайта Vote Tesla, също помага на компанията да поддържа връзка с големи мениджъри на активи, споделя източник, запознат с въпроса. Тези инвеститори държат приблизително 46% от акциите на компанията, което е спад от около 70%, когато е проведено първото гласуване през 2018 г., изчислява Bloomberg.

Анализаторите ще следят внимателно предстоящите препоръки от упълномощените консултантски фирми Institutional Shareholder Services Inc. и Glass Lewis & Co., за които се смята, че имат известно влияние върху начина на гласуване, особено за акции, държани в пасивни фондове.

След самия Мъск най-големите инвеститори на Tesla са Vanguard и BlackRock, които държат активи в множество активни и пасивни фондове.

Бордът на Tesla спечели гласуването относно заплащането на Мъск през 2018 г. със 73% от подадените гласове в подкрепа на сделката, но сега ситуацията може да е по-различна.

Акционерите, които са притежавали акции преди шест години, видяха как стойността на собствения им капитал расте, докато Мъск изпълнява едно след друго условия за заплащането му. В крайна сметка той спечели последната от опциите си през второто тримесечие на 2021 г., след като стойността на Tesla скочи над 650 млрд. долара. По-късно оценката ѝ достигна връх от около 1,2 трлн. долара.

Сега пазарната капитализация на Tesla е под 600 млрд. долара. Мъск привлече нови критици като собственик на X, където често публикува противоречиви политически мнения и атакува медиите.

Все пак няма ясно изразен кандидат, който да заеме мястото на Мъск като изпълнителен директор. Милиардерът е широко смятан за двигател зад трансформацията на Tesla от слаб стартъп от Силициевата долина до най-ценния производител на автомобили в света. В социалните платформи акционерите възхваляват приноса му към компанията и призовават другите да гласуват в подкрепа на сделката за заплащане.

„Не е много, но направих каквото можах!“, пише един потребител на X на 11 май, като публикува снимка, на която се вижда потвърждението на неговия вот. „Хората са с теб,  @elonmusk !“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още