IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли най-сетне времето на Google Glass?

Компанията пусна умните си очила преди години, но чак сега те имат пазарен потенциал заради изкуствения интелект

20:43 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google Glass – очилата за добавена реалност, които не пожънаха успех сред потребителите преди десетилетие – са готови за нов живот благодарение на изкуствения интелект, пише Bloomberg.

От години Google се затруднява да накара тези очила да работят. След като първоначалният модел беше изтеглен през 2015 г., компанията заложи на корпоративна версия за бизнеса, но миналата година спря и нея.

Сега директори от интернет гиганта сигнализират, че новите функции с изкуствен интелект могат да помогнат на устройството да се завърне на пазара. На годишната конференция за разрабочици на компанията, която се проведе в Маунтин Вю, Калифорния, една от най-големите новини на гиганта беше за Project Astra – AI агент, който може да използва камерата на смартфона, за да „вижда“ света наоколо и да отговаря на въпроси за пейзажа.

Видео демонстрацията включваше чифт очила, които изглежда имаха камера и някакъв визуален интерфейс. По време на интервюта главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис и съоснователят на Google Сергей Брин потвърдиха, че компанията експериментира с идеята да прави очила за Project Astra.

„Очевидно работи невероятно на телефоните“, коментира Хасабис, който съблюдава развитието на изкуствения интелект на Google. „Цялата Силициева долина обсъжда това – вероятно трябва да има и други устройства, когато тези системи бъдат напълно разработени. Струва ми се, че Glass са очевиден пример“, допълва той.

Брин нарече Project Astra „убийствено приложение“ за очила, работещи с AI, като допълни, че Google е подранила с 10 години в този сегмент. „Забавно е, защото това е перфектният хардуер“, коментира той, но не потвърди дали Google работи активно върху очила.

„Идеята е ръцете да са свободни“, посочи Брин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още