fallback

Референдумът за ядрената енергетика ще се проведе на 27 януари

Това ще бъде първото допитване в новата история на България

15:52 | 31.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата за произвеждане на първия национален референдум в демократичната история на страната, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"На основание чл. 98, т. 1 от Конституцията на Република България, Решение на ХLI Народно събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 24 октомври 2012 г. и обнародвано в ДВ, бр. 83 от 30 октомври 2012 г., и чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”, се чете в официалното съобщение.

Dnes.bg припомня, че спорът за точната формулировка на допитването бе решен преди седмица след дълги дебати и пререкания между управляващи и опозиция. В крайна сметка депутатите решиха да се проведе референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". 106 депутати подкрепиха тази формулировка, като против бяха седем, без нито един въздържал се. Инициативата бе поета преди няколко месеца от БСП, като в крайна сметка социалистите събраха 54З 000 валидни подписа. Инициаторите за провеждането на  референдума възразиха на тази формулировка, която според тях заобикаля волята им. В началото на октомври премиерът Бойко Борисов също се обяви за провеждане на допитването, като обяви и мечтата си - референдумът да се проведе по електронен път. Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
fallback