IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за ядрената енергетика ще се проведе на 27 януари

Това ще бъде първото допитване в новата история на България

15:52 | 31.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Референдумът за ядрената енергетика ще се проведе на 27 януари

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата за произвеждане на първия национален референдум в демократичната история на страната, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"На основание чл. 98, т. 1 от Конституцията на Република България, Решение на ХLI Народно събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 24 октомври 2012 г. и обнародвано в ДВ, бр. 83 от 30 октомври 2012 г., и чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”, се чете в официалното съобщение.

Dnes.bg припомня, че спорът за точната формулировка на допитването бе решен преди седмица след дълги дебати и пререкания между управляващи и опозиция.

В крайна сметка депутатите решиха да се проведе референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

106 депутати подкрепиха тази формулировка, като против бяха седем, без нито един въздържал се.
Инициативата бе поета преди няколко месеца от БСП, като в крайна сметка социалистите събраха 54З 000 валидни подписа. Инициаторите за провеждането на  референдума възразиха на тази формулировка, която според тях заобикаля волята им.

В началото на октомври премиерът Бойко Борисов също се обяви за провеждане на допитването, като обяви и мечтата си - референдумът да се проведе по електронен път.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА - Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%..., А САМАТА ЦЕНА ИЗКУСТВЕНО Е ЗАНИЖЕНА ОТ ДКЕВР, ДО НИВО ЗА ПРОДАЖБИ НА ЗАГУБА??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 4,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 20-25 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 6.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Ако ПРЕМАХНЕМ ДУМАТА УЖКИМ от 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Истината е че никой не знае със сигурност, заради пълното информационно затъмнение по въпроса. Това е причината поради която аз няма да дам мнение. 20 + години проект, и никой нищо не знае по въпроса. Пълна подигравка. Освен това с монополизирания пазар за крайния клиент, както е в момента не се знае дали няма да е ефтино да внасяме отколкото да си произвеждаме. С доматите е така, няма реални данни дали с тока няма да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Искрено съжалявам, че няма да мога да участвам, но не съм компетентен да отговоря на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Аз съм за ядрената енергетика, но как да преценя дали имаме нужда от още една централа? Не съм експерт в тази област... Може би обаче ***, неграмотните и партийните зомбита знаят по-добре!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още