fallback

ДСБ заподозря управляващите в тайни преговори за Южен поток

Премиерът да покаже договора за газопровода преди подписването му, поискаха от партията на Иван Костов

14:47 | 02.11.12 г. 2

Депутати от ДСБ изразиха подозрение, че управляващите водят тайни преговори с Русия по споразумението за газопровода "Южен поток". Това стана ясно от изказване на лидера на партията Иван Костов, цитиран от БТА.

От ДСБ настояват премиерът Бойко Борисов да запознае парламента с подготвения договор за газопровода "Южен поток" преди той да бъде подписан с руската страна.   „Следващият вторник депутатите ще внесат искането и ако в сряда мнозинството на ГЕРБ откаже да го приеме, това означава, че се крият нови споразумения в ущърб на националните интереси“, каза депутатът Иван Иванов.

Десните предупреждават, че на България може да бъде наложена санкция от Брюксел, която не е по-малка от 15 хиляди евро на ден, заради законови изисквания на ЕС.

Според решение на Европейския парламент и Европейския съвет от 25 октомври всяка страна-членка, преди да подпише енергийно споразумение с трета държава, която не е член на ЕС, трябва да получи официално становище на Европейската комисия, в противен случай ще търпи санкции. 

Веднага след поставените въпроси от управляващата партия обявиха, че ГЕРБ се интересува от българските интереси и работи в синхрон с Европейската комисия.

„Докато отляво и отдясно едни се правят на русофили, други на русофоби, на про- и антиамериканци, ние за пореден път казваме, че нас ни интересуват българските интереси при спазване на националното и европейското законодателство“, заяви в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.   Зам-председателят на парламентарната комисия по икономика и енергетика Диан Червенкондев обясни, че "преговори в смисъла на тази дума в момента не се водят". "Това, което правим, е да изпълняваме междуправителствено споразумение, подписано през 2008 г. за проекта "Южен поток" и участието на България в него", посочи Червенкондев.

Той допълни, че цяла Европа подкрепя диверсификацията на газовите доставки, включително и този проект, с изключение единствено и само на Иван Костов и ДСБ.

Червенкондев изрази недоумение защо лидерът на "тъмносините", когато чуе за проект с някакво руско участие, смята, че българските интереси са застрашени. "Набуко" и "Южен поток" са сред приоритетните за София", заяви заместник-председателят на енергийната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
fallback