IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСБ заподозря управляващите в тайни преговори за Южен поток

Премиерът да покаже договора за газопровода преди подписването му, поискаха от партията на Иван Костов

14:47 | 02.11.12 г. 2
ДСБ заподозря управляващите в тайни преговори за Южен поток

Депутати от ДСБ изразиха подозрение, че управляващите водят тайни преговори с Русия по споразумението за газопровода "Южен поток". Това стана ясно от изказване на лидера на партията Иван Костов, цитиран от БТА.

От ДСБ настояват премиерът Бойко Борисов да запознае парламента с подготвения договор за газопровода "Южен поток" преди той да бъде подписан с руската страна.
 
„Следващият вторник депутатите ще внесат искането и ако в сряда мнозинството на ГЕРБ откаже да го приеме, това означава, че се крият нови споразумения в ущърб на националните интереси“, каза депутатът Иван Иванов.

Десните предупреждават, че на България може да бъде наложена санкция от Брюксел, която не е по-малка от 15 хиляди евро на ден, заради законови изисквания на ЕС.

Според решение на Европейския парламент и Европейския съвет от 25 октомври всяка страна-членка, преди да подпише енергийно споразумение с трета държава, която не е член на ЕС, трябва да получи официално становище на Европейската комисия, в противен случай ще търпи санкции. 

Веднага след поставените въпроси от управляващата партия обявиха, че ГЕРБ се интересува от българските интереси и работи в синхрон с Европейската комисия.

„Докато отляво и отдясно едни се правят на русофили, други на русофоби, на про- и антиамериканци, ние за пореден път казваме, че нас ни интересуват българските интереси при спазване на националното и европейското законодателство“, заяви в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.
 
Зам-председателят на парламентарната комисия по икономика и енергетика Диан Червенкондев обясни, че "преговори в смисъла на тази дума в момента не се водят". "Това, което правим, е да изпълняваме междуправителствено споразумение, подписано през 2008 г. за проекта "Южен поток" и участието на България в него", посочи Червенкондев.

Той допълни, че цяла Европа подкрепя диверсификацията на газовите доставки, включително и този проект, с изключение единствено и само на Иван Костов и ДСБ.

Червенкондев изрази недоумение защо лидерът на "тъмносините", когато чуе за проект с някакво руско участие, смята, че българските интереси са застрашени. "Набуко" и "Южен поток" са сред приоритетните за София", заяви заместник-председателят на енергийната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
"Огромни средства" за една държава от около 30 милиона годишно? Не, че са излишни, разбира се но, чак "огромни" ?!? Боко и Ко / в т.ч. и столетницата/ закопават страната ни с милиарди, а тук, някакви проценти от тях - "огромни"?Да, за разлика от едни изтичащи милиарди, те щяха да се вливат. Обаче...Иначе, Костов още да отговори, защо дръпнаха шалтера на 1-4 блок от Козлодуй, да си освети непосредственото и опосредствено участие /свое и на свързани лица/ в ТЕЦ-овете и после да сочи с пръст, че нещо ми причернява, като го видя. Вярно, лъщи, мазен-мазен но, ние тука Африка ли сме или Замунда ? 8-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Коректно е да се зададе въпросът с какво защити Иван Костов като премиер националните интереси на България след като подари на тепсия газопровода "Син поток" на Турция. Елементарните изчисления показват че за вече десет години експлоатаоция тази газопровод бе донесъл на страната ни огромни средства като транзитни такси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още