IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наложи рекордна глоба от 16 млн. лв. на дистрибутора на Hyundai

„Индустриал комерс“ и дилърите се опитали да съгласуват отговорите си до комисията и така да я заблудят

12:22 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В друга част от кореспонденцията по електронна поща между служители на вносителя се съдържат приложени променени договори за дилърство, които дилърите да представят в отговор на искането на КЗК.

Така например в имейл, изпратен на 27. 12. 2011 г. от търговския директор на „Индустриал Комерс“ Владимир Еленков до Савина Константинова и Стефан Митов (национален директор Продажби) с копие до Валери Зарков (Директор Сервиз в ИНДУСТРИАЛ КОМЕРС), се провежда следното обсъждане на промените в Договорите за дилърство: В първоначалния имейл от 20.12.2011 г., изпратен от Савина Константинова до Стефан Митов с копие до Валери Зарков и Владимир Еленков, се посочва:

Колеги, така трябва да изглеждат от законова гледна точка договорите на дилърите, но нищо не е съобразено със спецификата на нашата работа. Моля всеки, който има забележка ,да ги нанася в различен цвят, за да можем да следим кой какво прави.“

В отговор на този имейл Владимир Еленков изпраща имейла от 27.12.2011 г., в който дава следните коментари по текста на променения Договор за дилърство:

Моите коментари по договора са: ...

- Смисълът на точка 17.2 не е ли изготвен само в случаите които авансовото плащане е в брой? Това беше съгласувано със счетоводството и финансите на времето , но може би е да препотвърдят точки 17.2 и 17.3. Стефане, моля те. ако смяташ, че тази методика функционира, да го съгласуваш с тях отново.

т.18.2 предполагам е включена заради изискванията на КЗК. Ако не е така, не виждам смисъл да остава. 

Възраженията на "Индустриал комерс"

Глобената група "Индустриал комерс" е възразила срещу решението за извършени нарушения. Според нея "констатациите на Комисията за защита на конкуренцията се базират на неправилно установени фактически обстоятелства за поведението на "Индустриал комерс" и отношенията му с неговите дилъри, както и на непълен анализ на цялостния икономически контекст, в който същите са били осъществявани".

Така например "Индустриал комерс" твърди, че на практика дилърите са били свободни да продават с най-различни отстъпки, както по-ниски, така и значително по-високи от първоначално препоръчаните от „Индустриал комерс“ ЕООД. Нито един от дилърите не е бил санкциониран по какъвто и да е начин за подобно поведение. От компанията посочват също, че конкуренцията не е засегната директно и реално, тъй като продажбите на автомобилите "Хюндай" държат едва 2,91% от общия пазар на нови коли у нас.

Как се развива пазарът

В периода 2007 – 2011 г. в изградената в България мрежа от търговски обекти за дистрибуция на нови коли от марката Hyundai, резервни части и сервизни услуги, се наблюдава тенденция за постепенно намаляване на броя на независимите от "Индустриал комерс" дилъри и постепенно преминаване на дистрибуцията в страната пряко от страна на компанията чрез собствени на дружеството търговски обекти. Тази тенденция от една страна е резултат от прекратяване или неподновяване на договорните отношения между "Индустриал комерс" и съответните дилъри, а от друга страна е резултат от изграждането на нови търговски обекти от страна на "Индустриал комерс" преди всичко в по-големите градове в страната, в които преди това дилърите са осъществявали дейност в изградени от тях собствени търговски обекти. Това е и резултат от изпадане на дилърите във финансови затруднения, включително в несъстоятелност, което ги принуждава да преустановят или прекратят своята дейност на пазара.

Така например причините за прекратяване на дейностите по дистрибуция на нови МПС от марката Hyundai са несъстоятелност на дружествата АУТОКРИС ЕООД и АУТОКРИС 77 ЕООД в Бургас, както и на ВИНЦ ЕООД в гр.Русе, невъзможността да се плащат задълженията за наем на търговския обект на Hyundai от страна на ЕВРО КАР ООД в гр. Стара Загора, загубата на интерес към дейността поради отрицателни търговски резултати от страна на „ЕКСПРЕС ЮГ – КРАЛЕВ И С-ИЕ” СД в гр. Кърджали.

Промените са свързани и с изграждането в периода 2007 – 2011 г. в по-големите градове на страната (в гр. Стара Загора през 2008 г., в гр. Русе през 2011 г.) на търговски обекти за дистрибуция на нови МПС от марката Hyundai, резервни части и сервизни услуги, които са собственост на "Индустриал комерс". В същите населени места преди изграждането на посочените обекти дейността е била осъществявана от дилъри.

Oсвен от "Индустриал комерс" ЕООД нарушенията са извършени още от свързаните с нея "Алексиев" ЕООД, "Технокар" ЕООД, "Кармобил" ЕООД, "Каби Кар" ЕООД и ЕТ "Мототехника Христов". Глобените компании могат да обжалват решението пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

По данни от търговския регистър собственик на "Индустриал комерс" е Саутбей инвестмънтс Ко. Лимитед, Кипър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още