fallback

Атанас Тасев: България е на една ръка разстояние от енергийна независимост

Енергийният експерт определи новия договор с „Газпром“ като много по-гъвкав от подписаните досега

14:27 | 15.11.12 г. 6

При новите газови договорки с Русия има няколко много интересни момента, коментира енергийният експерт Атанас Тасев пред Investor.bg. Един от тях е възможността за Русия да навлезе на електро-енергийния пазар у нас с помощта на газово-турбинни централи.

Те ще помогнат за стабилизирането на енергийната система, тъй като в момента нашите централи са претоварени в пиковите моменти. Вероятно газова централа ще бъде изградена при Варна и може да се използват мощностите на ТЕЦ „Варна“, прогнозира още експертът.

Тасев определи новия договор с „Газпром“ като много по-гъвкав от подписаните досега. „Страната ни е на една ръка от енергийна независимост“, допълни още той и определи като добро постижение възможността за предоговоряне на количествата след шестата година от договора.

Още преди 1989 година са правени редица сондажи в Черно море, обясни още Атанас Тасев, но промените са замразили почти всички проекти. „Черно море реално още не е разкрило потенциала си, а предварителните данни показват, че можем не само да задоволим вътрешните си нужди, но и да изнасяме природния газ“, коментира той. Морският добив е скъп, но все пак не е като да се докара газ от 2 хил. километра, допълни още експертът.

Що се отнася до намаляването на цената на газа, Тасев изтъкна, че това е лично постижение за преговарящите. Страната ни получи 20% намаление, което е с около 100 долара на хиляда кубични метра газ.

Според експерта в новия договор липсват посредници, които реално не влияят на цената, но пък е политическо постижение. Той съди за липсата на експерти от договорените количества: „Ако бяха около 1,5 млрд. куб. метра годишно, посредниците щяха да са налице“.

Подписаният договор с „Газпром“ е политическо решение, коментира в заключение експертът. Според него този път има съчетаване на позициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
fallback