IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Тасев: България е на една ръка разстояние от енергийна независимост

Енергийният експерт определи новия договор с „Газпром“ като много по-гъвкав от подписаните досега

14:27 | 15.11.12 г. 6
Атанас Тасев: България е на една ръка разстояние от енергийна независимост

При новите газови договорки с Русия има няколко много интересни момента, коментира енергийният експерт Атанас Тасев пред Investor.bg. Един от тях е възможността за Русия да навлезе на електро-енергийния пазар у нас с помощта на газово-турбинни централи.

Те ще помогнат за стабилизирането на енергийната система, тъй като в момента нашите централи са претоварени в пиковите моменти. Вероятно газова централа ще бъде изградена при Варна и може да се използват мощностите на ТЕЦ „Варна“, прогнозира още експертът.

Тасев определи новия договор с „Газпром“ като много по-гъвкав от подписаните досега. „Страната ни е на една ръка от енергийна независимост“, допълни още той и определи като добро постижение възможността за предоговоряне на количествата след шестата година от договора.

Още преди 1989 година са правени редица сондажи в Черно море, обясни още Атанас Тасев, но промените са замразили почти всички проекти. „Черно море реално още не е разкрило потенциала си, а предварителните данни показват, че можем не само да задоволим вътрешните си нужди, но и да изнасяме природния газ“, коментира той.
Морският добив е скъп, но все пак не е като да се докара газ от 2 хил. километра, допълни още експертът.

Що се отнася до намаляването на цената на газа, Тасев изтъкна, че това е лично постижение за преговарящите. Страната ни получи 20% намаление, което е с около 100 долара на хиляда кубични метра газ.

Според експерта в новия договор липсват посредници, които реално не влияят на цената, но пък е политическо постижение. Той съди за липсата на експерти от договорените количества: „Ако бяха около 1,5 млрд. куб. метра годишно, посредниците щяха да са налице“.

Подписаният договор с „Газпром“ е политическо решение, коментира в заключение експертът. Според него този път има съчетаване на позициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
valentin11058030
преди 11 години
Тoзи изглежда и си вярва,това е последен стадий на шизофрения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
твоите думи са музика за ушите ми....благодаря и дано да си прав.... (bow)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
ikonomiks
преди 11 години
Каква енергийна независимост?! Като открият газ и петрол в Черно море Ние (България) ще го купуваме от концесионерите. Да си го разработвахме сами, както правят нормалните държави тогава ДА, но ние пак ще го купуваме от някой поробител (концесионер). Дори цената да е по-ниска това е абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
И що ли ми се мяркат в тази идилия фигурите на отрудени израелски фермери...? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Колкото и комисии да има за А Е Ц Белене вече почти е ясно На площадката на Белене ще бъде изградена газова централа с голяма мощност - примерно три турбини по 350 М В всяка Близко до газопроводите Южен поток и Набуко и газовата връзка с Румъния - със участието на Газпром и Дженерал електрик И българско участие разбира се Край тази централа ще бъдат изградени десетки хиляди декари оранжерии които ще ползват евтина топлоенергия Произвежданите зеленчуци се натоварват на шлепове на най близкото Дунавско пристанище и от там към Унгария Чехия Австрия Германия Русия и Украйна Забравете за АЕЦ Белене Говорете вече за газова централа Белене Поверваите ми Аз съм добър на фютчарси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Tony
преди 11 години
"България е на една ръка разстояние от енергийна независимост " - ЛЪЖА!България е на една ръка разстояние от тотална енергийна зависимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още