fallback

Хр. Казанджиев: „Южен поток“ е икономически неефективен за България

Страната ни няма да успее да извлече дивиденти от него поне в близките 30-40 години, смята енергийният експерт от Движение за енергийна независимост

16:40 | 15.11.12 г. 5

Действително днес премиерът Борисов съобщи за една голяма отстъпка от цената на газа, която е впечатляваща, от 20 на сто (бел. ред).

Тази отстъпка меко казано ще бъде глътка въздух за иначе изстрадалата икономика на България. Повече от очевидно е, че подписването на договора за „Южен поток“ е изиграло ролята си и и е стимулирало преговорите за отстъпката. 

Но като изключим впечатляващите 20%, самият проект „Южен поток“ е изключително неефективен за България и икономиката й. Той е буквално икономически нежизнеспособен и тромав.

България няма да успее да извлече дивиденти от него поне в близките 30-40 години. Има „светлина в тунела“, че някъде много надалеч в бъдещето, върху държавата ни може да има някакъв положителен икономически ефект от него, но това към днешна дата не е сигурно.

Проекти от типа на „Южен поток“ са тромави, като структура, и се отразяват на малки държави с малки икономики като България изключително неефективно. Подписването на днешния договор е с изцяло политическа насоченост и няма конкретна икономическа обосновка. За мен той е един голям подарък, който правителството ни прави на руската държава от името на България.

Единствено не е ясно, как министерството на икономиката е успяло да пресметне ползите на България от участието й в проекта при положение, че Делян Добрев не знае каква ще бъде стойността на транзитните такси. Как тогава ведомството е успяло да пресметне икономическата ефективност на „Южен поток“ за страната ни – това е пълна мистерия, обобщава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
fallback