IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Казанджиев: „Южен поток“ е икономически неефективен за България

Страната ни няма да успее да извлече дивиденти от него поне в близките 30-40 години, смята енергийният експерт от Движение за енергийна независимост

16:40 | 15.11.12 г. 5
Хр. Казанджиев: „Южен поток“ е икономически неефективен за България

Действително днес премиерът Борисов съобщи за една голяма отстъпка от цената на газа, която е впечатляваща, от 20 на сто (бел. ред).

Тази отстъпка меко казано ще бъде глътка въздух за иначе изстрадалата икономика на България. Повече от очевидно е, че подписването на договора за „Южен поток“ е изиграло ролята си и и е стимулирало преговорите за отстъпката. 

Но като изключим впечатляващите 20%, самият проект „Южен поток“ е изключително неефективен за България и икономиката й. Той е буквално икономически нежизнеспособен и тромав.

България няма да успее да извлече дивиденти от него поне в близките 30-40 години. Има „светлина в тунела“, че някъде много надалеч в бъдещето, върху държавата ни може да има някакъв положителен икономически ефект от него, но това към днешна дата не е сигурно.

Проекти от типа на „Южен поток“ са тромави, като структура, и се отразяват на малки държави с малки икономики като България изключително неефективно. Подписването на днешния договор е с изцяло политическа насоченост и няма конкретна икономическа обосновка. За мен той е един голям подарък, който правителството ни прави на руската държава от името на България.

Единствено не е ясно, как министерството на икономиката е успяло да пресметне ползите на България от участието й в проекта при положение, че Делян Добрев не знае каква ще бъде стойността на транзитните такси. Как тогава ведомството е успяло да пресметне икономическата ефективност на „Южен поток“ за страната ни – това е пълна мистерия, обобщава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ради
преди 11 години
Познавам Казанджиев и знам, че няма познания за да се произнесе по темата. Категоричен съм по отношение на "скромната" му икономическа култура, а имам сериозни съмнения и по експертността му в енергетиката - навремето ми говореше откровени глупости на тема въгледобив.С това не оправдавам хората на Добрев, обратно, имам големи нездравословни съмнения и за тях!Само предупреждавам, че Казанджиев само наивник или просто неграмотен човек може да възприеме като експерт. То си личи и от липсата на аргументи в числа - по боравенето с тях като начални условия, допускания и модел на калкулация ще разпознаете кой колко "струва".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Да бе много неефективен е прав е човека - това 20% отбив от цената и частно финансиране на цялата тръба, като се изплаща задължението от таксите ....Настина много неефективно, този Казанджиев от де си ги измисля не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Ние знаем, че е подарък, но трябват пари за изборите, който да се купят избиратели и кметове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Поредната американска *** "съветва" без да казва какво щяхме да спечелим ако не бяхме пуснали тръбата през наша територия? Вероятно каквото "спечелихме" като подарихме тръбата на "Син поток" на Турция.Подобни като този експерти тогава плашеха обществеността как руския газопоровд ще взриви Черно море и ще предизвика световен катаклизъм!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Да бе, те затова всички страни по трасето с радост го подписаха, а Румъния направи какво ли не за да мине през тях, а не през БГ.Много сме силни в критикарстването, да. А и тия -20% при газа можеше само да ги съниваме ако бяхме казали не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още