fallback

ЕК може да осъди България за милиарди заради заменките на гори

До месец комисията ще се произнесе дали средства ще ни бъдат удържани от евросубсидиите, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов

12:58 | 20.11.12 г. 11

До края на годината Европейската комисия ще се произнесе по казуса със заменките на гори. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на дискусия „Чиста храна“. 

Екипът от юристи на правителството не е оптимистично настроен за решението. Според очакванията България може да бъде осъдена да плати милиарди (министър Найденов не уточни в лева или в евро, бел. ред.), ако горите не бъдат върнати, или разликата – доплатена.

„Нито горите ще бъдат върнати, нито разликите платени“, коментира Найденов.

Какви ще бъдат действията на правителството след това решение тепърва ще се обмисля. Ако страната ни действително бъде осъдена от ЕК по този казус, ще имаме няколко месеца за реакция. В очакваното решение ще бъде определен и размерът на наказанието.

И тъй като страната не може да внесе глобата, най-вероятно тези средства ще ни бъдат удържани от европейските субсидии.

Найденов коментира, че това означава, че няма да има пари за животновъдите, земеделците и всички, които са свързани със селското стопанство за известен период от време.

Т.нар. "заменки" бяха масова практика през периода 2007 - 2008 година и според оценките на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) неправомерно са били заменени близо 24 хил. декара гора. Сигнал срещу практиката подадоха екологични организации. 

Европейската комисия започна проверката по този казус през октомври 2010 година. 

Оценките на направителствените организации сочат, че загубите за държавата от замяната на държавни за частни имоти е между 2 и 8 млрд. лева. Замените са били извършени при неколкократно по-ниски цени от пазарните и по тази причина започва процедурата за неправомерно отпусната държавна помощ от страна на европейските регулатори.

Въпреки че на няколко пъти правителството декларира намерение за съдебни дела и разтрогване на договори за заменки, реално подобни действия така и не бяха предприети. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
fallback