fallback

Наличието на ГМО ще бъде отбелязвано на етикетите на фуражите

Промяната е записана в Закона за фуражите, приет на второ четене в Народното събрание

12:05 | 23.11.12 г. 4

Производителите или търговците на фуражи ще трябва да предоставят на своите купувачи лабораторни анализи, които да показват има ли генно модифицирани организми в продукта. Информация за ГМО ще има и в документите, придружаващи пратките, и на самите етикети на фуражите.

Това е записано в Закона за фуражите, приет на второ четене в Народното събрание, съобщи БНР. 

Законодателните промени са във връзка с въвеждането на изменение в основния европейски регламент в областта на фуражите, с който се определят изискванията за тяхната хигиена.

Текстовете предвиждат и глоби при нарушение на изискването за отбелязването на ГМО във фуражите. Размерът й е от 10 хил. до 20 хил. лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 15 хил. до 30 хил. лв., допълва БТА.

За юридическо лице или едноличен търговец санкцията е в размер от 15 хил. до 30 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията е в размер от 30 хил. до 45 хил. лв.

Който вложи или допусне влагането на хормонални продукти, бета-антагонисти или тиреостатици във фуражи за изхранване на животни в нарушение на изискванията се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 1000 до 3000 лв.  Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 5 хил. до 10 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията е в размер от 10 хил. до 20 хил. лв.

Физическо лице, което произведе или използва фуражи, съдържащи нежелани субстанции или продукти над максимално допустимите концентрации или смеси такива фуражи с цел разреждане, ще бъде наказвано с глоба в размер от 3 хил. до 5 хил. лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 5 хил. до 10 хил. лв.

Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 5хил. до 8 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията е в размер от 8 хил. до 13 хил. лв.

При нарушение на изискването за производство, съхранение, опаковане, етикетиране, транспортиране, отпускане, пускане на пазара и употреба на медикаментозни фуражи, ще бъде налагана имуществена санкция в размер от 3 хил. до 6 хил. лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 6 хил. до 10 хил. лв. 

Правят се промени и по отношение на одобряването на предприятия, които пускат на пазара фуражни продукти, получени от растителни масла и смесени мазнини.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще състави списък на регистрираните земеделски производители, които извършват дейности на ниво първично производство на фуражи и свързаните с това дейности, предвижда още законът.

Използването на странични животински или производни от тях продукти също ще става от регистрирани оператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
fallback