IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наличието на ГМО ще бъде отбелязвано на етикетите на фуражите

Промяната е записана в Закона за фуражите, приет на второ четене в Народното събрание

12:05 | 23.11.12 г. 4
Наличието на ГМО ще бъде отбелязвано на етикетите на фуражите

Производителите или търговците на фуражи ще трябва да предоставят на своите купувачи лабораторни анализи, които да показват има ли генно модифицирани организми в продукта. Информация за ГМО ще има и в документите, придружаващи пратките, и на самите етикети на фуражите.

Това е записано в Закона за фуражите, приет на второ четене в Народното събрание, съобщи БНР. 

Законодателните промени са във връзка с въвеждането на изменение в основния европейски регламент в областта на фуражите, с който се определят изискванията за тяхната хигиена.

Текстовете предвиждат и глоби при нарушение на изискването за отбелязването на ГМО във фуражите. Размерът й е от 10 хил. до 20 хил. лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 15 хил. до 30 хил. лв., допълва БТА.

За юридическо лице или едноличен търговец санкцията е в размер от 15 хил. до 30 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията е в размер от 30 хил. до 45 хил. лв.

Който вложи или допусне влагането на хормонални продукти, бета-антагонисти или тиреостатици във фуражи за изхранване на животни в нарушение на изискванията се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 1000 до 3000 лв.  Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 5 хил. до 10 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията е в размер от 10 хил. до 20 хил. лв.

Физическо лице, което произведе или използва фуражи, съдържащи нежелани субстанции или продукти над максимално допустимите концентрации или смеси такива фуражи с цел разреждане, ще бъде наказвано с глоба в размер от 3 хил. до 5 хил. лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 5 хил. до 10 хил. лв.

Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 5хил. до 8 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията е в размер от 8 хил. до 13 хил. лв.

При нарушение на изискването за производство, съхранение, опаковане, етикетиране, транспортиране, отпускане, пускане на пазара и употреба на медикаментозни фуражи, ще бъде налагана имуществена санкция в размер от 3 хил. до 6 хил. лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 6 хил. до 10 хил. лв. 

Правят се промени и по отношение на одобряването на предприятия, които пускат на пазара фуражни продукти, получени от растителни масла и смесени мазнини.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще състави списък на регистрираните земеделски производители, които извършват дейности на ниво първично производство на фуражи и свързаните с това дейности, предвижда още законът.

Използването на странични животински или производни от тях продукти също ще става от регистрирани оператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Ако имаше поне малко акъл щеше да си проверяваш информацията с и..отски твърдения от типа, че 250 000 индийски фермери са се самоубили заради ГМО - масово разпространена из форумите на наричащите се природозащитници лумпели и разпространявана от тях на базата щом го пише в интернет, значи трябва да е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Тялото
преди 11 години
Друга песен ще пееш като се разболееш ти или някой твой близък. Ако имаш поне малко акъл ще видиш какво се е случило по света и защо 250 000 индийски фермери са се самоубили. ГМО не е високотехнологична техника, а ремонт с тесла на компютър. ГМО не носи печалби и ползи за никой освен за химическия завод. Средно с 25% по-малко реколта и без право за събиране и наново засяване. Бизнес който съществува само заради субсидии и лобистки закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Колкото и да пищят разните хипита, ню ейдж откачалници и неграмотници, ГМО е бъдещето на земеделието и искат или не исикат все повече ще се налага. Няма шепа мърльовци да спрат прогреса :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тялото
преди 11 години
Мръсни гадове. Това е най-гнусното престъпление срещу хората и природата. Надявам се един ден тъплата да ги разкъса всички замесени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още