IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незабавна отмяна на мораториума за шистовия газ, поискаха от ДЕН

Неправителствената организация смята да подготви референдум по казуса, ако не бъде променен законът

17:39 | 27.11.12 г.
Незабавна отмяна на мораториума за шистовия газ, поискаха от ДЕН

Движението за енергийна независимост (ДЕН) поиска отмяната на мораториум за шистовия газ, съобщи БНР.
От организацията коментират, че ако ограничението не бъде премахнато законово, ще подготвят референдум по темата, с искане той да бъде проведен едновременно с парламентарните избори догодина.

Председателят на ДЕН Димитър Иванов коментира, че екологичните проблеми, които могат да се появят при добива на шистов газ, са „само изкуствено насаждани страхове“. За него спирането на проучванията за този вид газ у нас е удар върху икономическото развитие на страната и ни прави обвързани с „Газпром“.

„Трябва да се окаже натиск върху парламентарното мнозинство“, призова още Иванов и допълни, че при липса на реакция ще започнат подготовката за референдум.

От ДЕН коментират още и строежа на нова АЕЦ, като техните анализи сочат, че през следващите 10-15 години България няма да има нужда от нови ядрени мощности. „Единственото, което би трябвало да се извърши енергично с оглед развитието на енергетиката, е удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви Димитров, цитиран от БТА.

По негови думи не е вярно, че Турция строи нови централи и са излишни страховете, че ще се наложи да внасяме ток от южната ни съседка. „Турция работи интензивно по шистовия газ и след няколко години ще внасяме шистов газ от Турция“, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още