IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК проучва „зелената“ такса за достъп до енергийната мрежа в България

Брюксел може да започне наказателна процедура срещу страната, ако проверката установи нередност по отношение на таксата

16:44 | 06.12.12 г.
ЕК проучва „зелената“ такса за достъп до енергийната мрежа в България

Европейската комисия (ЕК) проучва законосъобразна ли е т.нар. „зелена“ такса за достъп до енергийната мрежа на България, която беше въведена през септември от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В момента тече ускорена процедура, която трябва да покаже има ли принципно нарушение на правилата. Това отговаря комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер на въпрос на българския еврокомисар Ивайло Калфин.

От пресофиса на Калфин припомнят, че на 16 октомври депутатът е поискал разясняване от страна на ЕК дали въвеждането на тази такса съответства на европейското законодателство, както и дали ще има действия от страна на регулатора предвид очакваните фалити на производители на енергия от възстаноявяеми източници в резултат на новата такса.

Ако ускорената процедура за проверка установи нередности, ЕК ще може да пристъпи и към наказателна процедура и да поиска таксата да бъде отменена.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още