IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не успяха да узаконят таксата за достъп на ВЕИ централите до енергийните мрежи

Законовите поправки, с които се регламентират таксите, трябваше да бъдат прегласувани, но за повторната процедура нямаше кворум в пленарна зала

15:21 | 14.11.12 г. 6
Не успяха да узаконят таксата за достъп на ВЕИ централите до енергийните мрежи

Депутатите не успяха да гласуват узаконяването на таксите за достъп на производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) до енергийните мрежи.

Днес парламентът разгледа внесените от икономическата комисия предложения за поправки в преходните и заключителни разпоредби преди второто четене на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. С тях се предвиждаше да бъдат променени два енергийни закона и да се въведе постоянна такса за достъп на производителите на „зелен“ ток до енергийните мрежи.

Първоначално текстовете са били подкрепени от 60 народни представители, но в последствие е поискано прегласуване, тъй като в пленарната зала е имало повече депутати, отколкото са взели участие в процедурата. За повторната процедура обаче в пленарната зала не е имало кворум.

Предстои текстовете отново да бъдат подложени на гласуване.

Таксата за достъп беше въведена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в средата на септември. Основният мотив за нейното въвеждане е възникналият преразход при поддръжката и обслужването на електроразпределителните и преносните мрежи заради новоприсъединените мощности на ВЕИ централи.

Все още обаче нито електроразпределителните дружества, нито енергийният регулатор са предоставили точни разчети, от които да се види какви са инсталираните мощности на централите за „зелен“ ток, както и какви са разходите за обслужването на енергийните мрежи.

Междувременно на пресконференция днес представители на ВЕИ бизнеса и адвокат Димитър Кюмюрджиев от Софийската адвокатска колегия предупредиха, че България е застрашена да плаща огромни глоби заради въвеждането на тази такса, която изземва от 10 до близо 40% от приходите на производителите на „зелена“ енергия.

Припомняме, че инвеститори във ВЕИ мощности внесоха няколко оплаквания в Европейската комисия (ЕК). Конкретно жалбата на фотоволтаичната организация е приета и входирана и се очаква скоро Еврокомисията да реши с какъв приоритет да я разглежда, съобщи юристът.

Ако Брюксел реши да разследва с висок приоритет въвеждането на таксата за достъп до енергийните мрежи, според еврозаконодателството ЕК трябва да се произнесе до 12 месеца, обясни Кюмюрджиев.

Ако становището на институцията е отрицателно, електроразпределителните дружества ще трябва да връщат сумата, която е събрана от тази такса, в противен случай на България ще й бъдат наложени тежки глоби.

Възстановяването на средствата обаче трябва да стане съгласно българското законодателство, а такава процедура в нашия правен мир няма, въпреки че сме членове на Европейския съюз от 2007 г., допълни той.

Производителите на ток от възобновяеми източници за пореден път подчертаха, че таксата противоречи и на българското, и на европейското законодателство, тъй като е приета „на тъмно“, без диалог с бизнеса и в противоречие на европейските договори и енергийното законодателство.

„Ако държавата беше разговаряла с нас и се бяхме договорили помежду си, изобщо нямаше да се стигне дотук“, коментира зам.-изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Марияна Янева.

Янева и Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация, припомниха, че са предлагали преди време на енергийния регулатор схема за поетапно намаление на преференциалните цени, на които се изкупува „зеленият“ ток, заради намалението на оперативните разходи за изграждането на ВЕИ централи, но и тогава администрацията не е реагирала.

Отделно в последните няколко години са били допуснати сериозни грешки при изграждането на нормативната и регулаторната рамка, заради които в момента плащат както инвеститорите във ВЕИ, така и потребителите на електроенергия, посочиха Янева и Газдов.

Никола Газдов изрази и опасения, че е много вероятно собственици на ВЕИ централи да се водят умишлено към фалит, за да може активите им да се изкупят на безценица от други, „по-удобни“ инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ти да не си на работа в Пи Ар агенцията на Хохегер ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Михо
преди 11 години
Какъв свободен пазар бе, Руменчо!? С парици, гарантирани от твоя джоб, и аз знам да правя "бизнес"! Искате да сте "екологични" произвеждайки зеления ток? ОК! Излезте на свободния пазар, и продавайте! Ама да ми хленчите, че ви клъцнаха скъпите парици, които директно идваха от моя джоб, не ви разбирам! Какво друго сте очаквали!? Да си го кажем директно- "зеления" ток си беше елегантен, сладък и лесен грабеж на обикновения човек! Нямам нищо против "зеления" ток, като идея- излезте на свободния пазар и продавайте! Но никакви гарантирани пари от моя джоб! Трябва да е ясно...гювеча свършИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
НАШИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ ИМАТ ПРИНЦИП..." - АНАРХИЯ ЕТО МАТЬ ПОРАДКА...!!!"- НЯМА ЕНЕРГИЙНА СТРАТЕГИЯ...- НЯМА СВОБОДЕН "ПАЗАР" НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ- НЯМА СТРАТЕГИЯ ЗА ВЕИ, ДО 2020г.- При свръх-либерализма на ГЕРБ, АНАРХИЯТА... Е ОСНОВА НА РЕДА...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Егати ***....на тия им плащаме заплатите...дгд...да вземат в този закон да си прегласуват и заплатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още