IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на ВЕИ енергия ще сезират ЕК за новите цени за достъп до мрежата

Неочакваната такса ще натовари допълнително бизнеса с 300 млн. лв. годишно, изчисляват производителите на "зелена енергия"

13:19 | 19.09.12 г. 17
<p>
	Годишно НЕК изкупува от ВЕИ-компаниите 1 400 гигавата електроенергия.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Годишно НЕК изкупува от ВЕИ-компаниите 1 400 гигавата електроенергия. Снимка: БТА

Производители на възобновяема енергия от вятър, слънце и биомаса са сезирали европейските браншови асоциации и главна дирекция „Енергетика“ в Еврокомисията за наложената нова цена за достъп до енергийната мрежа, оповестена в края на миналата седмица от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Това съобщи председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков, който заедно с колегите си от останалите браншови организации изразяват остър протест срещу тихомълком взетото административно решение, което дори не е обсъдено с бизнеса.

На 14 септември държавният регулатор обяви, че въвежда временни цени за достъп до електропреносната и разпределителната мрежа, които се отнасят за тока, изкупуван от фотоволтаичните централи, ветропарковете, водните електроцентрали и централите на биомаса.

Мотивът е, че с приходите от допълнителната такса Националната електрическа компания (НЕК) и трите електоразпределителни компании CEZ, EVN и Energo-pro ще покрият разходите си, свързани с диспечерската дейност и поддръжката на подстанциите, както и за други административни разходи по обслужването на системите.

Според производителите на „зелена енергия“ тези цени са своеобразна „такса за достъп“, която няма аналог в Европейския съюз, а въвеждането й противоречи на европейските регламенти.

Регламентът на ЕС от 2010 г., който определя механизма за компенсиране на разходите между операторите на преносната мрежа и производителите на ток, допуска максималният размер на таксите за пренос на енергия да варират от нула до 50 евроцента за мвегаватчас купена електроенергия, което е много под предложенията на държавния регулатор, коментираха мениджърите.

От бранша определят решението на ДКЕВР като експертно немотивирано, защото не представя точните си критерии, по които се налагат различните цени за тока от соларните централи, вятърните паркове или централите на биомаса.

За нас е необяснимо защо една вече присъединена към НЕК соларна централа ще плаща над 200 лв., докато цената за новоприсъединената след 18-и септември, когато решението влиза в сила, ще бъде 20 лева, попита председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. 

От бранша заявиха, че „такса за достъп“ до мрежата няма в нито една европейска държава. „В Испания в момента се обсъжда подобна регулация, но тя ще засегне всички поризводители на енергия, а не само компаниите от ВЕИ сектора“, посочи още Газдов.

Бизнесът изчислява, че заради новите цени компаниите ще бъдат натоварени с допълнителни разходи от 300 млн. лв. в рамките на една година, като тези приходи необяснимо защо ще отидат в бюджетите на НЕК и трите електроразпределителни дружества. Това за нас е нелогична такса, все едно, че Националната агенция по приходите започне да налага такса за взимане на данъците, което е административен абсурд, коментираха още от бранша.

„За да инвестират във ветрени централи, компаниите в бранша са взели кредити в размер на 3 млрд. лв., които трябва да бъдат обслужвани от заложените в бизнес стратегиите приходи“, коментира и Себастиян Ньотликс, председател на Българската ветроенергийна асоциация. По негови изчисления след въвеждането на тези цени годишните приходи на компаниите ще спаднат с 10%, което ще постави бизнесът в крайно тежка ситуация.

С още по-голямо увеличение (с до 34%) се предвижда да нараснат разходите при фотоволтаиците, което прави производството на ток нерентабилно, допълни и Никола Газдов. В тази връзка опасенията на бизнеса са, че в резултат от фалитите в бранша ще бъде засегната и банковата система на страната, която е кредитирала проектите.

Компаниите в бранша ще обжалват решението на ДКЕВР и във Върховния административен съд, посочи още Велизар Киряков. Мениджърите припомниха, че за последната година държавната политика спрямо сектора наложи сериозни рестрикции, въвеждайки нови регулации при изкупуването на тока от зелена енергия.

„Лошото е, че допълнителните такси в крайна сметка се плащат от потребителите на ток. Пример в това отношение е и последното поскъпване на енергията от първи юли, когато токът за населението беше увеличен с 13%, а за фирмите – с 16%, но тогава вината неоснователно беше прехвърлена върху ВЕИ-та“, коментира още Никола Газдов.

Представителите на бранша очакват спешна среща с министъра на икономиката Делян Добрев и неговата заместничка Евгения Харитонова, за да разберат каква е държавната политика спрямо ВЕИ бизнеса. Мениджърите настояват и за намесата на премиера Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
" защо една вече присъединена към НЕК соларна централа ще плаща над 200 лв." - Егати наглите! Че на мен само сметката ми за ток на месец е повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 11 години
Ще направя всичко възможно да си върна кредита и да не изгори банката вместо мен. Тя ми помогна за инвестицията, вярвайки като мен на правителството. Нямам право да бъда некоректен и да я подведа.В най-лошия случай тя ще стане съдружник на ЕРП-то и ще придобие всички обезпечения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
"Инвестицията е направена 70% с банков кредит." Бива ли така, сега банката ще изгори вместо тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Спекулант
преди 11 години
А гат ядаха кифтета не риваха! :)То вярно че и тъпите бойкови чиновници са за трепане, щото отдавна крещим че тия надути преференциални тарифи са лудост, но никой не обърна внимание. Сега шматките от ДЕКВР като обърнаха каруцата се чудят на къде да хванат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
novak li sam
преди 11 години
Този куп финансови акули, които ще направят баснословни печалби след последното решение на ДКЕВР, са общо четири: три частни - Енерго-Про, ЕВН и ЧЕЗ и една партийна - ГЕРБ.Да се радват гражданите, че не нямаше време компании за проекти във ВИ да се листват на борсата. Сега има само малък кръг "духали супата" инвеститори. При множество IPO не ми се мисли какво щеше да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
SSt
преди 11 години
Нещата са простички и ясни !Куп знайни и незнайни финансови акули, решиха че, чрез префернциалните цени на изкупуване на енергията от ВЕИ ще направят баснословни печалби на гърба на българския потребител ! При ВЕИ има едно основно противоречие: и то е че ВЕИ предполагат индивидуално и групово енерго - производство и потребление, а не монополна доставка чрез продажбата на префернциални цени на сегашните монополи ! Какво пречеше на Асоциацията да защити, политика за монтиране на 2 000 000 ФЕЦ по 1,3,5,10 КвП в/у покривите на гражданите с подвръзка към ниското напрежение, вместо да се изградят 50-на 5-20 мегаватови ФЕЦ при това в/у плодородни терени /със сменен статут/ и сега да реват, че им се ограничава печалбата ... !? Още преди 2 г. беше ясно за балона който се надува в това направление, е .... рано или късно той се пука ... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Eто адреса за оплаквания ***.armenski pop.com.Могат на воля да се жалват да псуват и реват колкото си искат.Както винаги се оказва лакомията затрива главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Има логика в това, което казваш. Нали в крайна сметка, идеята за "зелена енергия" (уж) е с идеална цел, а се обърна на печелбарство за шепа, приближени до властта, хора. така, че има много голяма логика в това, технологията да стане достъпна за масово ползване от домакинствата, и хората да имат лична изгода от това! И това ще стане...убеден съм! Специално за слънчевия ток- това е бъдещето му в България, от тук насетне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
1/3 за ЕРП; 1/3 за Банката; 1/3 за държавата.Всички са щасливи и доволни, освен "пишман" инвеститорите във ВЕИ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
"инвеститори" на едро не ни трябват изобщо, защото със сигурност участват в някакви схеми където са наредени няколко лапача и всичко се плаща от хората. Единственото добро решение е да се даде възможност всеки индивидуално или ако преценят колективно(даден вход в блок да кажем) да си изграждат такива системи, всяко друго решение е ограбване на народа, така че ще фалират някакви дето са бутали рушвети насам натам, ми на кой му пука???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още