IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бетонират" със закон таксата за достъп до енергийните мрежи

Икономическата комисия е гласувала промени в закона за стоките с двойна употреба, чрез които променя два енергийни закона

17:35 | 08.11.12 г.
<p>
	Производителите на &quot;зелен&quot; ток ще плащат постоянни цени за достъп до енергийните мрежи. <em>Снимка: БТА</em></p>

Производителите на "зелен" ток ще плащат постоянни цени за достъп до енергийните мрежи. Снимка: БТА

Управляващите са на път да узаконят таксата за достъп до енергийните мрежи, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) наложи на производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

С гласовете на депутатите от ГЕРБ на вчерашното заседание на парламентарната комисия по икономическа политика са приети промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, които предизвикват поправки в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация.

Новите текстове в закона за стоките с двойна употреба, които имат отношение към производителите на енергия от възобновяеми източници, бяха внесени за гласуване от комисията преди второто четене на други поправки в нормативния акт. На предишното й заседание комисията не успя да ги приеме, тъй като народните представители от опозицията напуснаха заседанието и нямаше достатъчно кворум за гласуването им.

Промените предвиждат да бъдат приети постоянни цени за достъп на производителите на „зелен“ ток до енергийните мрежи, които ще се определят ежегодно, както и събраните от таксите приходи да могат да се ползват и за покриването на други загуби на електроразпределителните дружества.

Предстои текстовете да бъдат разгледани в пленарна зала и окончателно гласувани от депутатите.

Припомняме, че в средата на септември енергийният регулатор изненадващо и без дискусия с ВЕИ бизнеса въведе временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи за производителите на енергия от възобновяеми източници.

Основният мотив на институцията е резкият ръст на новоприсъединилите се към енергийните мрежи мощности на ВЕИ централи, които са предизвикали сериозно повишение на разходите за поддръжка на инфраструктурата, които правят електроразпределителните дружества.

Точни разчети тогава обаче не бяха представени. Едва преди няколко дни председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев съобщи, че разходите в енергийната система, предизвикани от инсталираните мощности на централите-производителки на енергия от възобновяеми източници, са били около 700 млн. лева към септември.

Собствениците на централи за производство на „зелен“ ток изчисляват, че новата такса ще изземва от 10 до 39% от приходите им.

Те освен това се опасяват, че страната ни отново ще попадне в полезрението на европейските власти заради изричната забрана за кръстосано субсидиране между дейностите пренос, разпределение и доставка на електроенергия в Европейския съюз. Възможността електроразпределителните дружества да прехвърлят средствата от събраните такси към друга компания от собствената си корпоративна група обаче може да се изтълкува като нарушение на еврозаконодателството в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още