IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за ВЕИ производителите е справедлива, повтори председателят на ДКЕВР*

Основната причина, която може да оскъпи тока още, са многото фотоволтаични паркове, които бяха присъединени към мрежата, посочи Ангел Семерджиев

11:37 | 06.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Таксата за ВЕИ производителите е справедлива, повтори председателят на ДКЕВР*

С въвеждането на таксата за достъп до електропреносната мрежа тежестта за поскъпването на електроенергията се разпределя по начин, който считаме, че е справедлив.

Това каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев в интервю за БНТ във връзка с обвиненията на ВЕИ сектора към държавния регулатор, че е въвел несправедлива такса за присъединяването им към електропреносната мрежа.

Той бе категоричен, че и за в бъдеще ще има такава такса за достъп до мрежата, за да може ВЕИ производителите да покриват разходите, предизвикани от тях.

Шефът на регулатора уточни, че тези цени са временни и трябва да измине по-дълъг период от време, за да се уточнят разходите в бъдеще. "Ние сме абсолютно убедени, че сме постъпили правилно и времето ще го покаже", категоричен бе Семерджиев. 

На въпрос дали ще има нови увеличения на цените на тока, Семерджиев посочи, че ако става въпрос за регулирания пазар, единственият фактор, който би могъл да повлияе на цената на тока е голямо количество възобновяема енергия, която трябва да се изкупува на преференциални цени.

„Рискът е, ако се вдигне много цената на емисиите, която е пазарна величина, но дори и тогава има резерви да се омекоти този удар", поясни председателят на ДКЕВР.

„Най-основната и най-важна причина, която може да доведе до поскъпване на тока са голямото количество фотоволтаични паркове, които бяха присъединени към мрежата“, подчерта той.

По телефона в ефира на БНТ се включи председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов, който посочи, че таксите за достъп на ВЕИ дружествата до електропреносната мрежа са дискриминационни. По думите му те може би са нормални в някои бананови републики, но не и в Европейския съюз.

„Регулаторът не е изчислил точно какви са разходите от присъединяването на ВЕИ дружествата, а само казва, че са огромни“, каза Газдов. Според него самите електроразпределителни компании се напомпват с много пари, които са им чиста печалба.

„С решението за цена на достъп електроразпределителните компании се напомпват с огромни печалби, а при другите дружества има голям дефицит", категоричен бе председателят на Българска фотоволтаична асоциация.

Той припомни, че посланици и големи банки са застанали зад ВЕИ дружествата в спора им с ДКЕВР и изтъкна, че те защитават справедливостта. Никола Газдов припомни и че са сезирали Европейската комисия, която е започнала проверки срещу България.

„Ние сме подали жалби и във ВАС, КЗК, ЕК, но това, което е непоправимо е, че правителството в лицето на Семерджиев показа, че не спазва собствените си правила, които те самите са приели", каза Газдов.

Ангел Семерджиев заяви, че ще се абстрахира от личните нападки, тъй като те са вследствие на липса на други аргументи.

„Говорим за едни производители, които получават много по-високи цени, отколкото струва цената на електроенергията“, каза председателят на ДКЕВР. И поясни, че определената на 1 юли миналата година цена за електроенергията от ВЕИ дружества с времето се е оказала неадекватна, поради падането на инвестиционните разходи.

До края на седмицата Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще отговори на изпратени от Европейската комисия въпроси относно начина и причините за въвеждането на цени за достъп до мрежата за производителите на „зелена енергия“, съобщи по-късно пред БТА Ангел Семерджиев.

Той посочи, че запитването на ЕК е под формата на въпросник и че е сигурен, че с дадените от ДКЕВР отговори Брюксел ще разбере необходимостта от налагането на цени за достъп до мрежата.

„Ако в отговорите не се съдържа конфиденциална информация, те ще се публикуват, за да се запознае и обществеността с тях“, обяви още Семерджиев.

* Допълнена към 12.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Зелената енергия не трябва да се влива в електропреносната мрежа , а да бъде използвана локално , където е много скъпо да бъде доставена по традиционния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Крайният потребител е и жител на тази държава и той има различни интереси! От една страна е добре да плаща по малко за ток, но за този интерес трябваше да се мисли когато се сключваха договорите за ВЕИ, а не в последствие. От друга страна обаче крайният потребител е заинтересован България да е добро място за инвеститорите, защото само така ще има нови работни места и ще има заплати от които крайният потребител може да си плаща сметките за ток и другите рзходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Мани инвеститорите, кое е справедливо за крайния потребител? Аз като потребител ако съм ощетяван 20 години заради зелевата енергия - ме боли шпека, че някой инвеститор се чувствал добре на мой гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Какво справедливо има в това държавата едностранно да променя условията? Това е много опасен прецедент, защото за в бъдеще никой инвеститор няма да вярва на държавата ако му предложат определени условия за инвестиции в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още