IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на "зелен" ток ще залеят с жалби представителството на ЕК у нас

Продължават протестите на ВЕИ-инвеститорите срещу приетата от ДКЕВР цена за достъп до енергийните мрежи

11:50 | 15.10.12 г. 2
<p>
	Производителите на &quot;зелена&quot; енергия продължават с протестите заради решението на енергийния регулатор. <em>Снимка: БТА</em></p>

Производителите на "зелена" енергия продължават с протестите заради решението на енергийния регулатор. Снимка: БТА

Производители на енергия от възобновяеми източници ще внесат на 22 октомври (понеделник) в представителството на Европейската комисия (ЕК) в България над 500 жалби срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се въведат временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи.

Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков по време на символичен протест, който се състоя пред сградата на енергийния регулатор в София, предаде БТА.

Аличков припомни, че от средата на септември производителите на ток от вятър, слънце, биомаса и вода дължат на енергоразпределителните дружества такса за достъп до преносните мрежи.

Таксите, които бяха приети на заседание на ДКЕВР през септември, бяха поискани от електроразпределителните дружества с мотив, че заради бума на ВЕИ мощностите са се увеличили разходите им за поддръжка на мрежите. Разчети за тези разходи обаче така и не бяха представени.

Производителите на „зелен“ ток вече сезираха европейските браншови асоциации и главна дирекция „Енергетика“ в Еврокомисията за наложената нова такса. От няколко седмици те провеждат протести и настояват новата цена за достъп до електроразпределителните мрежи да отпадне с мотива, че е незаконна и обрича бизнеса на фалит.

Европейската банка за възстановяване и развитие, Китайската и Корейската банка за развитие, Международната финансова корпорация и всички български банки са се обявили в защита на интересите на инвеститорите, посочи днес Владимир Аличков.

Дипломати от Европа, Америка и Азия пък са изпратили писмо до Министерския съвет, министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на икономиката и енергетиката и туризма Делян Добрев, в което също са изразили подкрепата си за производителите на енергия от възобновяеми източници.

От асоциацията очакват морална и реална подкрепа от Европейския съюз, тъй като смятат, че с налагането на цената за достъп до енергийните мрежи се нарушават няколко директиви и регулации на Евросъюза.

В отговор председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев каза, че производството на „зелена“ енергия се стимулира от държавата, за да се отговори на изискванията на Брюксел, а не защото енергийната система има нужда от това.

Семерджиев предупреди също така, че електроразпределителните дружества ще имат основание да не изкупуват електроенергията на ВЕИ централите, ако производителите откажат да плащат новите такси.

Очаква се до месеци енергийният регулатор да гласува постоянни цени за достъп на производителите на „зелен“ ток до енергийните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
market trends
преди 11 години
По български както винаги всичко опорочихме,вместо да направи преференции основно за домакинствата,които си сложат фотоволтаици,у нас направихме закона и цените така,че едни олигарси като Валентин Златев,Прокопиев и сие да направят едни огромни печалби и да се надуе едни огромен балон,че да се чудим сега какво да правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още