IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на зелена енергия готвят нови протести

Бизнесът настоява за оставката на председателя на комисията за енергийно регулиране Ангел Семерджиев

15:25 | 24.09.12 г. 2
Производители на зелена енергия готвят нови протести

След като миналата седмица производители на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) изразиха протеста си срещу допълнителната държавна регулация, водеща до рязко намаление на доходите им, днес собственици на соларни инсталации протестираха пред сградата на комисията за енергийно и водно регулиране с искане за оставка на нейния председател Ангел Семерджиев.

Протестиращите настояват за отмяна на дискриминационното решение, според което от 18 септември производителите на зелена енергия трябва да плащат „цена за достъп“ до мрежата, която ще натовари бизнеса с нови разходи от 300 млн. лв. в рамките на една календарна година. Според представителите  на сектора подобна мярка ще доведе до фалити в бранша

"Напомняме, че останалите производители на електроенергия като атомната централа и топлоенергийните централи не заплащат цена за достъп, тя засяга единствено производителите от ВЕИ, което ни поставя в дискриминационно положение", посочиха от асоциацията на фотоволтаиците.

От миналата седмица предприемачите от ветрената и соларна индустрия настояват за среща с премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Делян Добрев и заместничката му Евгения Харитонова, но на този етап няма отговор от представителите на държавните институции.

Днес и шефът на комиисята Семерджиев отказа среща с протестиращите.

Въпреки видимото пренебрежение от страна на администрацията браншът планира нов протест, насрочен за първи октомври, съобщиха от асоциацията на фотоволтаиците.

Миналата седмица браншовите асоциации сигнализираха за проблема европейските си колеги, в процес на подготовка са и съдебни жалби, които фирмите ще подготвят индивидуално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vesko5000
преди 11 години
Обикновените граждани какво ги топли тази новина ??? Тока се вдигна ..най-вероятно чакаме ново увеличение нормално е когато растат цените да растат и доходите/което не се случва с второто/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Га ядоха кюфтета не риваха, а сега риват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още