IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. енергията от ВЕИ ще спести с 25% консумацията на ток за отопление

Министерството на икономиката приема до 25 септември предложения по националния план за ВЕИ за периода до 2020 г.

17:52 | 13.09.12 г. 1
До 2020 г. енергията от ВЕИ ще спести с 25% консумацията на ток за отопление

Актуализираният национален план за прилагане на възобновяемите енергийни източници включва нови мерки за ефективно използване на енергията от слънце, вятър и вода, които в периода от 2010 до 2020 г. се очаква да доведат до значителни икономии при потреблението на ток и парно в страната.

Документът е публикуван за обществено обсъждане, като компаниите от енергийния бранш трябва да представят предложенията си по него до 25 септември, съобщиха от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Според този план до 2020 г. се очаква с близо 25% да бъдат икономисани ресурсите за производството на топлинна енергия или енергия за охлаждане в икономиката и домакинствата.

По-икономичен ще стане транспортът, разходите при който ще спаднат с 12% спрямо сегашното потребление. В резултат от планираните мерки за енергийна ефективност се планира и сериозен спад на брутното крайно потребление на ток.

Икономиите ще се постигнат от използването на възобновяемите източници и от прилагането на енергоспестяващи технологии.

Прогнозите са до 2020 г. токът от възобновяеми източници да достигне 16% от крайното енергийно потребление.

Съгласно евродиректива от 2006 г. страната ни e приела индикативна национална цел за енергийно спестяване до 2016 г., според която делът на ВЕИ да не пада под 9% от крайното енергийно потребление, което означава, че трябва да се осигури спестяване на горива и енергия в размер 627 хил.тона нефтен еквивалент.

В плана са определени и прогнозите за растежа на дела на енергията от възобновяеми източници. Така до 2020 г. делът на енергията от ВЕИ трябва да съставлява 20,8% от брутното крайно потребление на електрическа енергия в страната, 23,8% от енергията за отопление и охлаждане и 10,8% от енергията, използвана в транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Аз ли съм ***, министерството на икономиката ли е тъпо или авторите на статията, че нещо немога да вържа как като се използва електроенергия от ВЕИ ще се реализира икономия на електроенергия, а като се използва от други източници няма да се реализира?!!! То вярно, че електроцентралите имат и т. нар собствени нужди, ама те далеч не са в такъв огромен процент, да не говорим че ВЕИ не са постоянно действащи по 24 часа всеки ден и са сезонни освен това:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още