IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсват виновници за бума на ВЕИ-мощности в енергосистемата

Шефът на енергийния регулатор обясни, че „на тъмно“ са одобрявани фирмите, присъединявани към мрежата

11:10 | 25.09.12 г. 10
<p>
	<em>Десетки малки фирми протестираха вчера срещу въвеждането на цените за достъп до мрежата</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Десетки малки фирми протестираха вчера срещу въвеждането на цените за достъп до мрежата   Снимка: БТА

Въпреки опитите да се установи причината за необичайно голямото присъединяване на слънчеви и вятърни централи към енергийната система на страната в месеците преди първи юли тази година, когато държавата намали цената за изкупуване на тока от възобновяеми източници, шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев не можа да посочи конкретни виновници.

В интревю за bTV Семерджиев повтори изразеното по-рано от министъра на икономиката Делян Добрев мнение, че преди датата за обявяването на новите цени на тока е наблюдавано „взривоопасно присъединяване на фотоволтаици“.

Според шефа на комисията това е ставало „на тъмно“, въпреки че последващите проверки по веригата не са установили законови пропуски за одобряването на ВЕИ-мощностите.

„Имахме точно определени заявки от операторите към 1 юли и тогава те бяха отчетени в определената цена. Непосредствено след това обаче се оказа, че имаме такова количество фотоволтаици, които натоварват много системата – финансово и технически“, констатира Семерджиев.

В тази връзка експертът посочи, че именно заради внезапния и изненадващ бум на фотоволтаичните централи се е стигнало до парадокса одобрената само преди три месеца „зелена добавка в цената на тока да не може да покрие генерираните разходи“.

За да могат Националната електрическа компания и трите електроразпределителни дружества да покрият новите разходи по преноса на тази енергия, комисията реши от 18 септември да въведе новите „цени за достъп“, срещу които се вдигнаха собствениците на възобновяеми енергийни инсталации (ВЕИ).

Семерджиев обясни, че въвеждането им е крайно належащо, защото само така е възможно да бъдат покрити допълнителните разходи за поддръжката на енергийната система на страната.

Пред bTV собственикът на соларен парк Пенко Петков изрази недоволството на производителите от внезапно въведената регулация, която още веднъж доказва липсата на взаимодействие на държавната администрация с бизнеса.

„Как би живял г-н Семерджиев без 40% от заплатата си, ако внезапно работодателите му поставят нови такси“, риторично попита бизнесменът. Като посочи опасенията на колегите си за очаквани фалити в бранша, Петков се аргументира с думите, че заради невъзможността на производителите да плащат допълнителната такса и да погасяват кредитите си за направените инвестиции голяма част от компаниите ще бъдат поставени пред тежки условия за оцеляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
bboak
преди 11 години
Тези действия са по-мекият вариант на едни събития от 90те.Идва мутрата и ти казва,пич даваш ми 40% от твоите приходи , защото съм *** и трябва да запълня дупка в моя бюджет,защото аз съм супер некадърен и не успях да създам политики ,които да регулират целия енергиен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Драги овце, разбирам че имате много еродирано мнение по специализираните въпроси, но коментарите ви по форумите нямат никаква стойност, не водят до нищо.Абсурдите в енергетиката на БГ са гротеска. И все пак, се изумявам че хората не протестират, медиите са подкупени, ами хората що блеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Няколко думи за далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници" http://borsi.blog.bg/biznes/2010/07/02/niakolko-dumi-za-dalaverata-v-bylgariia-s-taka-narechenite-q.571235
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
В огромна степен и заради тия другари горе, в сметките за ток на индустрията и гражданите има няколко такси отгоре в плюс. Подобни протести на назначени милионери са смешни. Всички знаем, които хора точно можеха да строят фотоволаици и да се присъединят към системата. Дори с таксата, печалбите за тия дружества са огромни, особено предвид, че има няколко схеми за измама които се ползват масово точно от тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
По темата с изкупната цена на енергията няма да е лошо *** да направи едно проучване на колко се купува от ТЕЦ-ове като тези на Ковачки и сие , които тровят народа. Някой да е чувал напоследък какво става с Брикел ... не съм чул ББ да е рязал ленти на еко съоръжение....ама не съм и чул да са го спрели...още повече, че офшорките на една банка са наоколо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев не можа да посочи конкретни виновници..."За Големите тикви управлението на една държава е нещо, което е непознаваемо. Наивните оправдания на нечистоплътния брадат козел предизвикват гняв и отвращение. При всички положения ще трябва да посочи себе си и комисията като пълни и продажни безхаберници, за които се полагат многогодишни присъди при строг режим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
"Според шефа на комисията това е ставало на тъмно, въпреки че последващите проверки по веригата не са установили законови пропуски за одобряването на ВЕИ-мощностите." - това, че семерджиев не използва цялата информация при вземане на решения, не означава, че нещата са тъмни!Ако нямат тази информация си представете каква информация имат за НЕК ????Е как така вземат решения за регулации???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Ако семкаджиев не е знаел какви мощности се подготвят за пуск...да си подава оставката моментално, а ако е знаел пак...Никой не може да ме убеди, че такива мощности могат да се построят 'изненадващо' за 20 дена. Може и да не са били готови, но проектирането, разрешението за строеж и тн и тн са процедури, които се влачат с месеци. Просто ужилиха инвеститорите. Сега тоя *** се прави на Робин Худ и не иска да признае, че гледаше отстрани докато се строяха ФЕЦ-ове на макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Няма друга такава глупост... всъщност има: историята с поевтиняването на природния газ. Тоя Семерджиев се реди на опашка за чупене на ***, веднага зад Цветанов, Найденов и другите народни експерти дето не могат един месец напред да планират.Ама така е - като няма електроннен пазар, чиновници-*** ще определят цените с плюнчене на показалеца и прибиране на горницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Далавераджиите и фотоволтаиците. Сериал. България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още