IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори: Последното поскъпване на тока е шоково за бизнеса

„Защо България е единствената държава на Балканите, която изнася ток и вдига цените“, учудени са предприемачи от съседните държави

12:57 | 09.07.12 г. 17
Инвеститори: Последното поскъпване на тока е шоково за бизнеса

Последното поскъпване на тока с близо 16% за големите потребители на енергия от тежката индустрия ще се окаже критично за предприятията, които и без това са свили максимално разходите си след продължителната рецесия.

Около това мнение се обединиха представители от машиностроителната и химическа индустрия, които заедно с колегите си от Българската стопанска камара от миналата седмица се опитват да предизвикат дискусия с управляващите за адекватна политика, която поне отчасти да компенсира негативните ефекти от поредното юлско поскъпване на енергията.

„От 2005 г. досега цената на газа в България се е вдигнала три пъти, на електроенергията - два пъти, докато в същото време цените на машиносторителната ни продукция са паднали с 25%-30%.“ Това съобщи пред Investor.bg Людмил Александров, изпълнителен директор на радомирското предприятие за едрогабаритна техника „Радомир метал индъстрийз“.

Въпреки че компанията е експортно ориентирана, от миналата година тя работи на загуба, което се дължи на продължаващата рецесия в Европа. „Изчерпали сме целия ресурс от вътрешни мерки за ограничаване на разходите като съкращения на персонала или повишаване на енергийната си ефективност. Упорито търсим нови пазари, но през последните два месеца търсенето отново падна и е трудно да прогнозираме докога ще издържим“, обясни още мениджърът.

В подобно положение са голяма част от машиностроителните предприятия, които отдавна настояват за държавна стратегия по отношение на цените на горивата, обясни Илия Келешев, председател на браншовата камара по машиностроене.

В досегашните си разговори с представителите на правителството бизнесът нееднократно е предлагал алтернативни варианти за въвеждане на „зеления“ елемент в цената на тока, който по примера на други европейски държави да се компенсира поне отчасти от бюджета.

От камарата са предлагали в разговорите си с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев България да въведе опита на Германия, където по-скъпата енергия от ВЕИ се включва в общия микс, но се плаща по различен начин от потребителите. За предприятията, които потребяват повече енергия, но прилагат ефективни енергоспестяващи технологии, поскъпването е минимално, като част от него се поема от държавата, обясни още Александров.

Въпреки очакванията на бизнеса, че диалогът с властта ще постигне ефект, единственият отоговор на този етап е, че всяка бюджетна помощ за бизнеса може да се възприеме от Европейския съюз като държавна помощ. „През тази година станахме свидетели на толкова случаи на наливане на бюджетни пари от европейски правителства дори в частни банки, но е чудно защо тези правителства не се крият зад фасадата на държавната помощ“, риторично пита шефът на радомирското предприятие.

За последните три години компаниите от различни сектори на икономиката нееднократно са поставяли изискването да има временен мораториум върху поскъпването на енергоносителите, но единственото, което министърът на икономиката Делян Добрев е постигнал досега, е да намали процента на поскъпването на електроенергията заради "зелената" добавка.

Неотдавна Добрев обяви, че ако това правителство не било блокирало включването на още слънчеви панели към енергийната система, токът сега щял да поскъпне дори с 30%.

В същото време дори за страничните наблюдатели става ясно, че българското правителство е безсилно да подкрепи собствения си бизнес. Гръцки инвеститор, пожелал анонимност, коментира пред Investor.bg, че за него е необяснимо защо единствената държава на Балканите, която си позволява да изнася ток, продължава да вдига вътрешните цени.

„Ако това се случваше в Гърция, всичките производители щяха да излязат на улицата, за да протестират“, коментира пред Investor.bg предприемачът.

В края на миналата седмица от стопанската камара за пореден път настояха за диалог с властта, която продължава да не зачита мнението на хората от реалната икономика.

„За нас не е важно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се окаже основният виновник за ситуацията. Ние настояваме за ефективна държавна политика, която да не притиска бизнеса“, коментира председателят на браншовата камара на машиностроителите Илия Келешев.

Същата позиция изразиха и от стопанската камара, които продължават да очакват реакция от страна на администрацията по предложените от тях контрамерки срещу застрашително задълбочаващата се рецесия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Това е интересно наистина. Но е повод за една огромна тема, защо там-така пък тука-не. И има толкова много аспекти и гледни точки, че в една такава тема ще има много разнопосочни мнения и становища. Отговорите не са много, решенията ясни за повечето, нужно е дупе за държавник да направи необходимото и дупе за хората да го подкрепят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Milona
преди 11 години
Цял свят ни се смее как изнасяме ток а вдигаме тока на населението си - до кога ще ни измъчва това правителство докато умрем ли и кога наи-после тока ще стане държавен и да си решим проблема - стачка със сваляне на правителството ли трябва да направим за да но обърнат внимание управляващите - до кога ще мизерстваме с тези малки пенсии непипнати от 3 години - ние пенсионерите можеби според ББ трябва да измрем за да се отърват от нас - НАРОДЕ ОПОМНИ СЕ И НАИ-ПОСЛЕ ДА СВАЛИМ ТОВА ПАРВИТЕЛСТВО КОЕТО ПОСТОЯННО НИ ВГОРЧАВА ЖИВОТА !!! СТАЧКА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
irish
преди 11 години
В тези 2 статии от Инвестора от недалечната 2010г. се вижда, че ЕРП-тата бяха дадени на прокуратурата, установи се че са извършили куп нарушения ( 1 и 2 от предния коментар ) и какво стана? АБСОЛЮТНО НИЩО. Ами след като няма дебели глоби и отнемане на лицензи много ясно, че ще продължават в тоя дух.Невероятно е как управниците ще измъкнат и последната стотинка от всички Българи, само за да угодят на определени фирми. Сори за пространното писане, ама имам двама пенсионери (които субсидирам зимата), та така ако продължава мисля, че ще се махам навън, пък бюджета да го пълни бай *** !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
irish
преди 11 години
http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/davat-erp-tata-na-prokuraturata,102651/http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/erp-ta-sa-narushili-licenzite-si-no-niama-da-im-gi-otnemat,102595/1.Едно от най-сериозните нарушения на лицензите им, което се наблюдава и при трите дружества, е, че са сключили договори, чрез които са прехвърлили почти всички дейности, свързани с изпълнението на предмета на издадените им лицензи, в други, свързани с тях дружества, които са част от съответната вертикално интегрирана структура.2. Във въпросните договори се съдържат клаузи, с които са създадени всички условия за изкуствено, непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества, заявяват от регулатора. Това е в противоречие с изричното условие по съответния лиценз - възлагането с договор изпълнението на отделни части от лицензионната дейност на трети лица е допустимо, само ако с договора се осигурява изпълнението на възложените дейности в съответс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Идват избори. Увеличаваш цените на тока, а от там се увеличават оборотите на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Те в замяна финансират изборите, защото на сегашните в управлението, хич, ама хич, не им се ходи. Вероятно техните мозъци, дали Лъчо Мозъка или друг мозък е решил, че ако пропорционално се вземе от народа, тогава народа ще го усети най-слабо по джоба. Принципно е така, само че думата ТОК всява ужас и паника в съзнанието на човека, дори това да му бръкне в джоба само с 2-3 лева месечно. Разбира се, ако се направи сметка, по проекта Белене, всеки един гражданин е дал над 500 лева.От зелена енергия има смисъл, защото след няколко години като ни спрат АЕЦ-а, тогава токът ще ни струва много повече и от износител ще станем вносител на ток. В проектите за енергийни мощности няма нищо лошо, обаче нещата куцат в контрола. Енергоразпределителните дружества измислят фиктивни разходи и по този начин обосновават своите искания за по-висока цена. Така изтеглят по-голяма печалба, дори остава необложена с дан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Vankata87
преди 11 години
http://***.energy.eu/Това е интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Б.Б, се прави на ощипан , но истината е че задържаха цената на ел енергията 2010 и 2011 и когато повече нямаше на къде цената навакса изоставянето . За справки :2010 - 5 % 2011 - 3 % 2012-13 %Средно : 7 % . Безплатен обяд няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavnba
преди 11 години
Пишете много "компетентно". Явно не сте от бизнеса. Но ако сте от работната ръка, пак не виждам смисъл в коментарите. Сигурно сте гладни студентчета, които само плюят. Първо до последния момент не се знаеше дали ще го има това поскъпване и с колко ще е, дали държавата ще направи нещо или няма(тук по скоро се знаеше ама нали има надежда). Енергоснабдяването е монопол в БГ както всички знаят, уж има 3 фирми но всяка си има собствен монопол в собствена област и както с всеки толкова мащабен монопол в толкова скапана държава и този си купува закони и политици и правителства и т.н. Единствено народа, фирмите и всички потърпевши могат да го спрат със стачки, протести, може би потрошаване на собственост при мащабни стачки(при това никой реално не влиза в затвора и не е съден, потърпевши са само тези които имат имущество). Но за всичко това трябва организираност. А такава няма и докато няма ще става все по зле, защото след като фалират остатъка от големите предприятия ще стигнем Гърция по безр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Логика няма в България, защото правителството винаги участва в престъпленията.Протести няма, защото всеки замесен е участвал и знаел за далаверата и промяната просто го слага на различна трапеза.Та и с тока така...Само че това е поредния пирон в ковчега на работещите, а тежестта над тях е вече доста голяма. Да не излезем от кризата толкова стабилни, че чак да си останем на 1 място!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
Щот на голяма част от тоя бизнес му беше в много голям интерес точно изграждането на тея фотоволтаици. Сигурна работа, но както каза колегата късно чадо, късно...Ако това се случваше в Гърция, всичките производители щяха да излязат на улицата, за да протестират, коментира пред Investor.bg предприемачът.Те гърците освен по улиците и таверните на друго място завъртат ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още