IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: България е можело да отложи скъпия ток от ВЕИ за 2015 г.

Държавата може да спре субсидиите за фотоволтаици с мощност над 30 киловата, обяви министърът на икономиката

10:25 | 04.07.12 г. 7
<p>
	<em>Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев          Снимка: БТА

България е можело да отложи европейските ангажименти за задължително изкупуване на енергията от възстановяеми енергийни източници (ВЕИ) за периода след 2015 г., както са го направили други далеч по-богати от нас държави в Европейския съюз, което щеше да спести сегашното поскъпване на тока.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за „Нова телевизия“, обяснявайки причината за 13-процентното увеличение в цените на тока от първи юли вместо предварително обявеното поскъпване от 10%.

Заради скока в цените, обявен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 28 юни, два дни преди срока за влизане в сила на новите цени, неправителствени и граждански организации започват от днес протести, в които се включва и партия „Атака“.

Гражданите настояват да им бъдат обяснени причините, поради които населението трябва да плаща извънредно високите цени за „зелена енергия“, които по график е трябвало да бъдат разчетени от ДКЕВР много преди 28 юни.

В тази връзка министър Добрев призна, че ДКЕВР наистина е допуснала грешка, защото не е изискала цялостна информация от електроразпределителните дружества (ЕРП) за количествата ток, които ще изкупят от ВЕИ, откъдето е дошло допълнителното увеличение.

Добрев обясни, че в 13-процентното увеличение на тока 8% се дължи на задължителните плащания за тока, изкупен от слънчевите инсталации, които са включени към енергийната система само през последните два месеца

Като припомни, че включването на тока от „зелена енергия“  в общия енергиен микс е станало с приетия през 2007 г. закон за ВЕИ, Добрев обясни, че е можело България да се присъедини към други държави в Евросъюза, които са отложили този европейски ангажимент.

Затова и тези държави ще въведат евроангажиментите през 2015 г., когато се очаква токът от ВЕИ да поевтинее значително заради спада в цените на технологиите и оборудването за производство на енергия от слънце, вятър и вода.

Но понеже българските политици вече са обвързали България с ангажиментите за скъпо изкупуване на тока от ВЕИ, единственото, което правителството е можело да направи през последните три години е, да намали тавана на тези цени, коментира още енергийният министър. 

Отчасти проблемът беше решен с направените на два пъти промени в законодателството. В резултат на това от март миналата година държавата не е одобрила нито един проект за ВЕИ с мощност над 200 киловата, с пет години е намален и срокът за действие на дългосрочните договори, според които държавата е длъжна да изкупува за 25 години енергията от тези производители.

С първоначално дадените от закона възможности България можеше да има соларни и ветрени паркове с мощност от 12 хиляди мегавата, които ако бяха включени към енергийната система на страната, потребителите щяха да бъдат натоварени с огромно поскъпване на тока, тъй като с дългосрочните договори за изкупуване на тока държавата е задължена да плаща на притежателите на тези инсталации скъп ток.

През 2007 г. заради високата себестойност на тока от фотоволтаици цените за мегават са били 850 лв., докато сега вече са паднали на 250 лв. Очаква се през 2015 г. цената на тока от ВЕИ да стигне 50 лв., с което почти ще се изравни по стойност с най-евтиния ток от ядрените централи, припомни министър Добрев. Той поясни, че ако кабинетът не беше взел необходимите мерки през 2010 и 2011 г., сегашното поскъпване на тока можеше да стигне и 30% вместо сегашните 13%. 

За да се ограничат държавните субсидии за ВЕИ, в момента се обсъжда вариант дотациите за фотоволтаици с мощност над 30 киловатавата да отпаднат, съобщи още министърът на икономиката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
А за моженето...много неща може да могат но, липсва желание, воля и почтеност, всичко се опитва само чрез манипулации да нагажда ефективността...Можело е, не го е сторила България. И сега герберите също могат но, и те не го правят. на какво отгоре да им имаме доверие, тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Еми дума дупка не прави ..В тайните служби и в партийните школи има отдел "Дезинформация".Колкото по сложно обясняваш нещо и с колкото повече цифри е затрупано толкова по-голям е шанса е никой да не те разбере ,а да изглежда убедително ....:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Balgarian35
преди 11 години
"Очаква се през 2015 г. цената на тока от ВЕИ да стигне 50 лв., с което почти ще се изравни по стойност с най-евтиния ток от ядрените централи, припомни министър Добрев." Нямам думи за толкова нагло лъжене или недоразвитото е слабоумен. Цената от 50лв за МВч е и ще е единствено от отдавна построеният Козлодуй. Сега ако се направи АЕЦ, цената ще е поне 2 пъти повече. За "прогнозата" (по-точната дума е лъжата),че цената на тока от ВЕИ ще стане 50лв за МВч-просто нямам думи колко е безочлив .и в тази връзка, защо в БГ няма политик в затвора? поне един да вкарат,че другите да се стреснат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Къде са ми коментарите????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 11 години
Донякъде си прав, всичко е било ясно, но е имало хора които е трябвало да спечелят. Само тези 70% от къде ги изкара? А сметките които прави Добрев въобще не са ми ясни, как си ги изчислява - хвърля едни цифри, едни проценти и трябва да му повярвам. Толкова увеличение ако еди си какво, толкова ако друго... ама факти, точни цифри няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още