IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските банки може да станат най-големите оператори на ВЕИ централи

Очакват се масови фалити на производители на зелена енергия заради непрозрачната политика по изграждането на регулаторната и законодателна рамка в сектора

13:53 | 31.10.12 г. 14
<p>
	Участници в кръглата маса за проблемите пред производството на енергия от ВЕИ. &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Участници в кръглата маса за проблемите пред производството на енергия от ВЕИ.  Снимка: БТА

Банките в България ще станат най-големите оператори на централи за производство на „зелена енергия“. Това посочи изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиян Ньотликс по време на кръгла маса, на която бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата пред производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

Да участват в кръглата маса са били поканени министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Двамата обаче не присъстваха на дискусията и не бяха изпратили свои представители. Законодателната власт пък беше представена единствено от депутати от опозицията.

От асоциацията са изчислили, че нововъведената такса за достъп на производителите до електроразпределителните и преносните мрежи ще намали приходите на производителите на „зелена енергия“ с от 5 до 40 процента, в зависимост от вида на централата и времето, в което тя е изградена и пусната в експлоатация. От това зависи на каква цена се изкупува произведената от централите електроенергия. 

Същевременно оперативните разходи на централите и разходите за обслужването на кредитите, с които инвеститорите са изградили мощностите, в много от случаите вече надвишават постъпленията от производството на ток. Затова се очаква съвсем скоро голяма част от собствениците на ВЕИ централи да не могат да обслужват кредитите си, както и да обявят фалит в последствие, обясни Ньотликс.

Според Анелия Ердли от Американската търговска камара въвеждането на новите такси е ефективен начин да се намали тарифата, по която енергийният регулатор плаща произведената „зелена енергия“ и която сам е определил. Ердли отбеляза, че решението за въвеждането на таксата е взето „на тъмно” и в нарушение на всички законови правила и процедури, без диалог с индустрията.

По думите й печеливши от тази мярка ще бъдат единствено операторите на мрежите, а губещите не се ограничават само до инвеститорите във ВЕИ централи. Тя подчерта, че ще загубят и крайните потребители на електроенергия, защото цената на тока няма да се понижава, а точно обратното – ще се повишава.

Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Извинявам се: Не били глупави ли?Е, що им е такъв висок дялът на лошите кредити? Аз ли раздавам *** ипотеки на база трудови договори? И какво, не знаят, че договори се прекъсват, работещи се уволняват, а ипотекирано имущество понякога стига до негодност ? /наводнения, свлачища, пожари, недобросъвестни стопани и т.н./ ? Е, за бизнеса изискванията са трагично нелепи но, БАНКИТЕ НЕ СА...?Ега ти майтапа, ега ти банките, "ега ти държавата, щом Аз съм И премиер"!:) :) :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Би следвало да плачем. Банкерите не са много умни, но с помоща на при си купуват лоби и прокарват закони! Само тотална забрана на банковата дейност би спасила света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
vlado157
преди 11 години
Истината е много проста,разчиства се пазара за някои хора като Цветелина Бориславова например,която догодина пуска поредния ветропарк със 199 мегавата мощност до Балчик.Такова чудо не е било както досега оказва се че най несигурния елемент в бизнеса е закона.Сменят го сутрин,обед и вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
tolex
преди 11 години
"Българските банки може да станат най-големите оператори на ВЕИ централи"Ха дано, ама на-дали!Банките може да са алчни, но не са глупави.Ще използват ситуацията, за да "счупят" ръцете дори и на наследниците на пишман инвеститорите във ВЕИ. Не знам дали да се радвам или да се смея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Някой от нас имаме бизнес от 20 години. Вярно - държавата не ни гарантира реализация на продукцията (както при ВЕИ) обаче ние, да се учуди човек, продължаваме да инвестираме и да се СЪОБРАЗЯВАМЕ с повечето пъти *** решения на Държавата (респективно ЕС). То верно, че целта е да се унищожи колкото може повече локален бизнес за да се разчисти за чужденците ама поне нека да не е толкова очевидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
То не бяха щастливи кокошки, щастливи прасета, щастливи гърци, ВЕИ-та...Така е ! Освен да пасат щастливи кокошки , докато и те не станат щастливи банкерите друго не ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Не е проблемът в посочените лица, а в системата! Този соц-капитализъм, който наблюдаваме напоследък, е най-долнопробната, уродлива и разрушителна социално-икономичаска система, която някога е съществувала! Тя кризата не падна от небето, а е закономерно следствие на принципа "Privatizing profits and socializing losses"!Застраховател купува технология за производство на автомобилни табели - държавата задължава всички да си сменят номерата на колите! Продавам машинки и материали за лични карти и паспорти - всички в срок и под строй на гишетата за смяна на документите... и пр.! Това със зелената енергия е същата гмеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 11 години
Мави , прав си по принцип . Целия хаос обаче настана заради малоумието на Семерджиев и Б.Б , който вместо да разпределят плавно неизбежното поскъпване правят популизъм с цената на това . Това както винаги е скъпо начинание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Ще ме прощавате, ама тук е пълно с писачи, дето плюят по социализма и са големи фенове на ВЕИ именно в уродливата соц-форма, в която се налагат в Европа и най-вече у нас! Откъде накъде ще задължават някого да употребява нещо, което не му е изгодно? Начи държавата може да откаже един АЕЦ, защото няма пари, а баба Гицка няма право да се откаже от фотоволтаиците, защото вече не може да си плаща тока! Кой не знае да се прави на инвеститор при гарантирано възвръщане и космически печалби! Все едно да ме задължат да си купя електромобил на тройна и четворна цена, вместо бензинов, защото некъв тарикат е инвестирал в производство на електромобили!Нека, щом е ново, по-прогресивно, по-перспективно и по-рентабилно (задължително за новите неща!), да се докаже и измести по естествен път старите технологии в енергетикатаЩом се пънем за големи капиталисти и искаме да печелим, да спазваме принципите на свободния пазар! ВЕИ по-качествени, по-икономични, по-щадящи природата и ПО-ЕВТИНИ Да накарат НЕК и ЕРП да предпочита техния ток пред този на АЕЦ и ТЕЦ!Иначе става *** нема, гайда сака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
И каква е ползата на държавата и нейното население от такива инвеститори? Едва ли някой взема насериозно тези десетки хиляди работни места!Държавата просто порави една голяма простотия, която по понятни причини някой преди време е допуснал! Държавата прави това, което трябва да прави - внася регулация и спасява потребителите от един кърлеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още