IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските банки може да станат най-големите оператори на ВЕИ централи

Очакват се масови фалити на производители на зелена енергия заради непрозрачната политика по изграждането на регулаторната и законодателна рамка в сектора

13:53 | 31.10.12 г. 14
<p>
	Участници в кръглата маса за проблемите пред производството на енергия от ВЕИ. &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Участници в кръглата маса за проблемите пред производството на енергия от ВЕИ.  Снимка: БТА

Ердли подчерта, че подобни решения неминуемо се отразяват и на инвестиционния климат, тъй като бизнесът разбира, че трябва да оперира в непредвидима и непрозрачна среда. Това на свой ред влияе негативно върху заетостта.

По изчисления на фотоволтаичната асоциация в индустриите, свързани с ВЕИ сектора у нас, са заети около 30 хил. души, 20 хил. от които – пряко в производството на „зелена енергия“ и експлоатацията на централите. Заради очакваните фалити в индустрията много от тези работни места ще бъдат изгубени.

Сред губещите Ердли нареди и финансовия сектор, който ще трябва да преглътне „лошите” кредити на инвеститори във ВЕИ централи. Тя изрази опасенията си, че оттук насетне банките ще отказват да финансират каквито и да било проекти, които зависят от някаква държавна регулаторна рамка, без значение дали става въпрос за проекти в енергийния или в друг икономически сектор.

„Зелени инвестиции“ от подобен мащаб обаче са почти невъзможни без банково финансиране, подчерта Никола Газдов от фотоволтаичната асоциация. Той допълни, че България може и да е изпълнила междинните си цели за дял на „зелената енергия“ от крайния дял на потреблението, но политиката на Европейския съюз по отношение на възобновяемите енергийни източници не се ограничава само в хоризонт до 2020 г.

Газдов припомни, че Еврокомисията е начертала пътна карта до 2050 г., когато се планира въглеродните емисии да бъдат намалени с 80-95% спрямо нивото им през 1990 г., да се свие значително потреблението на изкопаеми горива, както и да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление до 75 на сто.
Тези планове и стратегии пряко касаят България, тъй като държавата ни е членка в Еврообщността.

Пенко Пенков от фотоволтаичната асоциация подчерта, че за да постигнем поставените от ЕС цели за ВЕИ енергията и енергийната ефективност към 2020 г., в следващите 6-7 години трябва да бъдат изградени толкова мощности за производство на „зелена енергия“, колкото има в момента – близо 1 600 мегавата.

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че т. нар. „зелена добавка” в цената на тока не се изчислява правилно и това поражда дефицити в системата, от които страдат не само производителите, но и електроразпределителните дружества.

От друга страна обаче електроразпределителните дружества грешно са прогнозирали „зелените мощности“ за присъединяване, което също поражда финансови изкривявания.

Основният извод, до който стигнаха участниците в дискусията, е че липсва прозрачна и предвидима регулаторна и законодателна рамка за ВЕИ бизнеса. Мнението им беше подкрепено от посланици, бизнес организации и представители на банковия сектор. 

Европейската комисия е започнала разследване срещу България заради въведената цена за достъп до мрежата, която трябва да плащат производителите на „зелена енергия“, съобщи за БНР Мариана Янева от Българската ветроенергийна асоциация.

„Разследването е по наша жалба, която ние подадохме на 25 октомври към Европейската комисия, въз основа на нерегламентирана държавна помощ към електроразпределителните компании и така нареченото кръстосано субсидиране, което всъщност се въвежда с последното решение на ДКЕВР за таксите за достъп за ВЕИ производители. Това нерегламентирано субсидиране на електроразпределителните дружества причинява изкривяване конкуренцията на пазара, тъй като производителите на възобновяема енергия се явяват дискриминирани в случая“, посочи Янева.

Допълнена към 17.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Извинявам се: Не били глупави ли?Е, що им е такъв висок дялът на лошите кредити? Аз ли раздавам *** ипотеки на база трудови договори? И какво, не знаят, че договори се прекъсват, работещи се уволняват, а ипотекирано имущество понякога стига до негодност ? /наводнения, свлачища, пожари, недобросъвестни стопани и т.н./ ? Е, за бизнеса изискванията са трагично нелепи но, БАНКИТЕ НЕ СА...?Ега ти майтапа, ега ти банките, "ега ти държавата, щом Аз съм И премиер"!:) :) :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Би следвало да плачем. Банкерите не са много умни, но с помоща на при си купуват лоби и прокарват закони! Само тотална забрана на банковата дейност би спасила света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
vlado157
преди 11 години
Истината е много проста,разчиства се пазара за някои хора като Цветелина Бориславова например,която догодина пуска поредния ветропарк със 199 мегавата мощност до Балчик.Такова чудо не е било както досега оказва се че най несигурния елемент в бизнеса е закона.Сменят го сутрин,обед и вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
tolex
преди 11 години
"Българските банки може да станат най-големите оператори на ВЕИ централи"Ха дано, ама на-дали!Банките може да са алчни, но не са глупави.Ще използват ситуацията, за да "счупят" ръцете дори и на наследниците на пишман инвеститорите във ВЕИ. Не знам дали да се радвам или да се смея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Някой от нас имаме бизнес от 20 години. Вярно - държавата не ни гарантира реализация на продукцията (както при ВЕИ) обаче ние, да се учуди човек, продължаваме да инвестираме и да се СЪОБРАЗЯВАМЕ с повечето пъти *** решения на Държавата (респективно ЕС). То верно, че целта е да се унищожи колкото може повече локален бизнес за да се разчисти за чужденците ама поне нека да не е толкова очевидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
То не бяха щастливи кокошки, щастливи прасета, щастливи гърци, ВЕИ-та...Така е ! Освен да пасат щастливи кокошки , докато и те не станат щастливи банкерите друго не ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Не е проблемът в посочените лица, а в системата! Този соц-капитализъм, който наблюдаваме напоследък, е най-долнопробната, уродлива и разрушителна социално-икономичаска система, която някога е съществувала! Тя кризата не падна от небето, а е закономерно следствие на принципа "Privatizing profits and socializing losses"!Застраховател купува технология за производство на автомобилни табели - държавата задължава всички да си сменят номерата на колите! Продавам машинки и материали за лични карти и паспорти - всички в срок и под строй на гишетата за смяна на документите... и пр.! Това със зелената енергия е същата гмеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 11 години
Мави , прав си по принцип . Целия хаос обаче настана заради малоумието на Семерджиев и Б.Б , който вместо да разпределят плавно неизбежното поскъпване правят популизъм с цената на това . Това както винаги е скъпо начинание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Ще ме прощавате, ама тук е пълно с писачи, дето плюят по социализма и са големи фенове на ВЕИ именно в уродливата соц-форма, в която се налагат в Европа и най-вече у нас! Откъде накъде ще задължават някого да употребява нещо, което не му е изгодно? Начи държавата може да откаже един АЕЦ, защото няма пари, а баба Гицка няма право да се откаже от фотоволтаиците, защото вече не може да си плаща тока! Кой не знае да се прави на инвеститор при гарантирано възвръщане и космически печалби! Все едно да ме задължат да си купя електромобил на тройна и четворна цена, вместо бензинов, защото некъв тарикат е инвестирал в производство на електромобили!Нека, щом е ново, по-прогресивно, по-перспективно и по-рентабилно (задължително за новите неща!), да се докаже и измести по естествен път старите технологии в енергетикатаЩом се пънем за големи капиталисти и искаме да печелим, да спазваме принципите на свободния пазар! ВЕИ по-качествени, по-икономични, по-щадящи природата и ПО-ЕВТИНИ Да накарат НЕК и ЕРП да предпочита техния ток пред този на АЕЦ и ТЕЦ!Иначе става *** нема, гайда сака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
И каква е ползата на държавата и нейното население от такива инвеститори? Едва ли някой взема насериозно тези десетки хиляди работни места!Държавата просто порави една голяма простотия, която по понятни причини някой преди време е допуснал! Държавата прави това, което трябва да прави - внася регулация и спасява потребителите от един кърлеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още