IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отложи се узаконяването на цените за достъп на ВЕИ централите до мрежите

Депутатите от опозицията са напуснали заседанието на парламентарната комисия по икономика и не са приети законови поправки, свързани с новите цени

11:34 | 25.10.12 г.
Отложи се узаконяването на цените за достъп на ВЕИ централите до мрежите

Узаконяването на наложените от държавата временни цени за достъп на производителите на енергия от възобновяеми източници до електроразпределителните и преносните мрежи временно се е отложило, съобщиха от Българската ветроенергийна асоциация.

Организацията припомня, че с предложени поправки в закона за износа на стоки с двойна употреба се прави опит да се променят текстове от Закона за енергетиката и Законът за енергията от възобновяемите енергийни източници и да се регламентират цените за достъп до мрежите на производителите на ток от ВЕИ.

Вчера въпросните поправки са обсъждани в парламентарната комисия по икономика и енергетика, но депутатите от опозицията са напуснали заседанието и поради липсата на кворум гласуването на текстовете е било отложено.

Припомняме, че в средата на септември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определи временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи за производителите на енергия от възобновяеми източници. 

До шест месеца след приемането на тези цени ще бъдат приети и постоянни цени за достъп на производителите на ток от възобновяеми източници до мрежите, които се предвижда да бъдат определяни всяка година в срок до 30 юни. 

От асоциацията се опасяват, че правителството иска да прокара “на тъмно” поправките в закона за стоките за двойна употреба, тъй като неправителствените организации и обединенията на производителите на ток от ВЕИ не са знаели за тях. Организацията предполага, че депутати от опозицията са им препратили предложенията за промени в текстовете на закона, след като са научили за тях.

Оказва се обаче, че поправките са съгласувани и одобрени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). От министерството подчертават в писмо до председателя на парламентарната комисия по икономика и енергетика Мартин Димитров, че предложенията ще разрешат проблемите на електроразпределителните дружества, свързани с увеличените разходи по присъединяването на производителите на ток от възобновяеми източници към мрежите и тяхната поддръжка.

Предвидено е обаче приходите от тези допълнителни за производителите на ток от възобновяеми източници такси да покриват и други загуби на електроразпределителните дружества.

Проектопромените в закона за стоките с двойна употреба предвиждат също така да не се дава преференциална цена за тока, произведен от ВЕИ проектите, за които се смята, че имат недостатъци при документацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още