IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските банки може да станат най-големите оператори на ВЕИ централи

Очакват се масови фалити на производители на зелена енергия заради непрозрачната политика по изграждането на регулаторната и законодателна рамка в сектора

13:53 | 31.10.12 г. 14
<p>
	Участници в кръглата маса за проблемите пред производството на енергия от ВЕИ. &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Участници в кръглата маса за проблемите пред производството на енергия от ВЕИ.  Снимка: БТА

Банките в България ще станат най-големите оператори на централи за производство на „зелена енергия“. Това посочи изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиян Ньотликс по време на кръгла маса, на която бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата пред производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

Да участват в кръглата маса са били поканени министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Двамата обаче не присъстваха на дискусията и не бяха изпратили свои представители. Законодателната власт пък беше представена единствено от депутати от опозицията.

От асоциацията са изчислили, че нововъведената такса за достъп на производителите до електроразпределителните и преносните мрежи ще намали приходите на производителите на „зелена енергия“ с от 5 до 40 процента, в зависимост от вида на централата и времето, в което тя е изградена и пусната в експлоатация. От това зависи на каква цена се изкупува произведената от централите електроенергия. 

Същевременно оперативните разходи на централите и разходите за обслужването на кредитите, с които инвеститорите са изградили мощностите, в много от случаите вече надвишават постъпленията от производството на ток. Затова се очаква съвсем скоро голяма част от собствениците на ВЕИ централи да не могат да обслужват кредитите си, както и да обявят фалит в последствие, обясни Ньотликс.

Според Анелия Ердли от Американската търговска камара въвеждането на новите такси е ефективен начин да се намали тарифата, по която енергийният регулатор плаща произведената „зелена енергия“ и която сам е определил. Ердли отбеляза, че решението за въвеждането на таксата е взето „на тъмно” и в нарушение на всички законови правила и процедури, без диалог с индустрията.

По думите й печеливши от тази мярка ще бъдат единствено операторите на мрежите, а губещите не се ограничават само до инвеститорите във ВЕИ централи. Тя подчерта, че ще загубят и крайните потребители на електроенергия, защото цената на тока няма да се понижава, а точно обратното – ще се повишава.

Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
fenixsz
преди 11 години
Определено този шантаж беше пълна глупост. В последните дни обаче се забеляза друго отношение и отразяване и вероятно ще намерят консенсус в покачване на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
MZ/X
преди 11 години
Риск винаги има, но когатото държавата променя правилата със задна дата, тя реже клона на който седи. Това отношение към инвеститорите във ВЕИ ще накара всички потенциални инвеститори инвестиращи в България да очакват много по високи рискови премии за своята дейност, което ще провали много планове за инвестици и ще си останем най-бедните в Европа за още десетилетия :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Еми както всяка инвестиция си има риск. Когато са поели риска в среда която е твърде мъглява с идеята за огромни печалби сега да си носят последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още