IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливади, пасища и морени на Витоша незаконно са станали ски писти*

Уволнен е чиновник от агенцията по горите, след като в противоречие със закона е променен начинът на трайно ползване на терените

15:01 | 12.12.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Ливади, пасища и морени на Витоша незаконно са станали ски писти*

От коалицията "За да остане природа в България" твърдят, че държавни служители са информирали независимите ски училища, че "Витоша ски" АД е заявила всички удобни и ползвани от тях досега детски ски писти и тази година  училищата няма да получат площи. "Информацията за скандалното изнудване е предадена на министър Найденов, който заяви, че днес предстоят срещи с директора на "Витоша ски" АД в тази връзка", посочват от екоорганизацията.

В тази връзка Мачирски от името на сдружението е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, земеделския министър Мирослав Найденов и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„През всичките тези години ние коректно сме заплащали около 100 декара площи, на които сме провеждали обучение по ски и сноуборд без да се е налагало промяна на начина на трайно ползване. Очакваме това да се случи и тази година. Витоша не е ничия фирмена собственост“, посочва се в писмото.

Аспарух Мачирски припомня, че миналата година независимите ски училища, които оперират на Витоша и които провеждат обучения предимно на деца, осъдиха за дискриминация „Витоша ски“ заради цените на лифт картите.

Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконна практиката на фирмата да третира ски учителите различно от останалите ползватели на лифт карти, след като дружеството поиска да вдигне цената на сезонните карти за ски учителите на 2 хил. лева с аргумента, че ски училищата извършват търговска дейност и печелят на гърба на „Витоша ски“.

Въпреки това тази година от дружеството са решили да поискат от ски учителите 2 500 лева за сезонна карта, при условие, че картите за редовите граждани струват 590 лева. Дневната карта за ски учител е 70 лева, докато тази за гражданите е 35 лева.

Казусът с терените на Витоша е поредният опит да се монополизира не само зимният туризъм, но и професията на ски учителя в България, каквото вече се е случило в Банско и Боровец, коментира още Аспарух Мачирски.

Той се оплака и от невъзможността на българските туроператори да подготвят зимни туристически пакети заради „най-голямата тайна – цената на лифт картите“ и допълни, че в Австрия, с която напоследък се сравняваме поне по отношение на зимния туризъм, операторите на лифтовете нямат правото да управляват и ски училища.

Междувременно днес правителството прие промени в наредбата за оценката на поземлените имоти в горските територии, с които се регламентира начина, по който да се определят цените на имотите при провеждането на търгове за отдаване под наем на горски територии.

Мирослав Найденов обясни след заседанието на Министерския съвет, че в петък наредбата и съпътстващите я технически приложения ще бъде обнародвана в Държавен вестник. Още същия ден „Витоша ски“ ще бъде поканена да подпише дългосрочен наем за терените на Витоша, които ползва през зимния сезон като ски писти.

Припомняме, че за този зимен сезон дружеството се съгласи да подпише краткосрочен договор за наем на терените, както прави в последните няколко години. Компанията настояваше териториите да бъдат извадени от горския фонд и да им бъде присъден статут на ски писти. Това обаче означава, че трябва да се променя предназначението на териториите и те да бъдат изключени от горския фонд, което законово не е възможно.

* Актуализирано към 16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 31 rate down comment 0
todor6104
преди 11 години
За не лоялната конкуренция си много прав. До сега не е имало правителство, което така да съсипва малкия и среден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 0
barf
преди 11 години
Гледали ли сте филма Law Abiding Citizen? Спомняте ли си адвоката как се ръкостиска с убиеца пред бащата на убитото семейство на Джерард Бътлър? Ние сме свидетели на абсолютно същата картинка! Адвоката (в нашия случай с Прокопиев) се ръкостиска с убиеца (Тома Белев), за да се разминат от Закона! Ей, на този живот има справедливост и всичко се връща! Няма да Ви се размине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 0
melon
преди 11 години
To министъра е за уволнение, а не бушончето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 0
John Gotti
преди 11 години
Не знам дали изобщо може да се вярва на Тома Белев и компания. Най-малкото, защото преди няколко седмици стана ясно колко много пари е прибрал по екологичните проекти и защото неговата Частна организация се е заела с Натура 2000, когато във всички нормални държави тази работа се поверява на държавни структури. Той като каже, че е ден, трябва да погледнем дали навън не е нощ. Именно Белев няма право да говори за Витоша, защото по време на неговото управление планината се превърна в дупка незаконни сметища, незаконна сеч. Да не говорим за факта, че той допринесе за разпространението на корояда. Та този човек е просто един престъпник и каквото и да говори не може да му се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Абсолютна наглост. Като не успяха да променят закона накрая го нарушиха директно.А относно Мачирски - става дума за дребен бизнес. И за това, че се толерират монополистите - Цеко Минев и се задушава всякаква възможност за бизнес.В Банско е пример за монополни срастване на 2 бизнеса - лифтовете и хотелиерския бизнес. Хотелите на Цеко взимат карти на ниски цени и продават евтини пакети с за да пълнят хотелите си. Същите не са достъпни за българи. Същевременно тази нелоялна конкуренция(чрез картата за лифт) се задушава конкуренцията на семейните хотели в Банско, които колкото и ниски цени да дават няма как да компенсират 55лв на ден за картата.Тук е същото - монопола при лифтовете се използва за задушаване на конкуренцията при ски училищата.Миро свинята и ББ са за затвора с тези си (без)действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
todor6104
преди 11 години
Проблемите засегнати в статията са два: Да се карат ли ски върху пасищата и втория Кой да наеме пасищата(ски пистите). Тъй като пасищата и морените( ски пистите) са отдадени на Витоша ски Тома Белев веднага скача, ако бяха отдадени на ски учителите там можеше да се карат ски. Не че Витоша ски са светци, но лобирането от страна на "еколозите" е повече от явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Още на един кандидат бизнесмен му съсипаха бизнеса! Горкия. Лоша държава! Гони предприемчивите и не им дава да стартират бизнес! Да му бяха дали още малко време. Той, само за да натрупа начален капитал човечеца. После щеше да мине в "правия" път и дори член на БСК щеше да стане! Работа щеше да даде на хората. Семейства щеше да храни! Ееех...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Уволниха един чиновник и решиха проблема?Пък те хората мучат и трева пасат. Сигурно той ще да е бил най-виновния, особено след като получава предложения на които няма право да отказва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още