fallback

Правят сероочистващи инсталации за три блока на ТЕЦ "Варна"

Централата е част от т.нар. „студен“ резерв на енергийната система в страната

12:17 | 13.12.12 г.

Започва проект за намаляването на серните, азотните и праховите емисии за три от блоковете на ТЕЦ „Варна“, съобщава собственикът на компанията ЧЕЗ. Инвестицията в тези дейности е на стойност 100 млн. евро.

Проектирането и изграждането на екологичните инсталации ще започне през 2013 година и се очаква да приключи до към края на 2015 година.

ТЕЦ „Варна“ е част от т.нар. „студен“ резерв на енергийната система на България. По искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) централата се включва към мрежата и така се предотвратява недостиг на електричество в пикови моменти. През 2011 година например това се случи 41 пъти, отбелязват още от ЧЕЗ.

Мерките по намаляването на замърсяването ще бъдат приложени по отношение на 4,5 и 6 блок на централата. Докато траят те ТЕЦ „Варна“ ще продължи да бъде част от резервните мощности за енергийната ни система, като електричество в случай на нужда ще осигурят първите три блока.

Най-вероятно след 2015 година блокове 1,2 и 3 ще бъдат демонтирани. 

В момента „ТЕЦ Варна” е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров. Централата е кондензационна, с обща инсталирана мощност 1260 МВт – шест моноблока по 210 МВт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
fallback