IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ Варна покрива пиковото натоварване по Черноморието с резервните блокове

Варненската електроцентрала осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система

14:39 | 19.08.10 г.
ТЕЦ Варна покрива пиковото натоварване по Черноморието с резервните блокове

През първите две седмици на август ТЕЦ Варна продължава да работи с активирани допълнително блокове, за да компенсира високата консумацията на електроенергия по Черноморието, съобщават от дружество.

Дружеството има общо 6 енергийни блока по 210 МВт, като в зависимост от нуждите на енергийната система на България работят 2 до 4 блока. Общата мощност на ТЕЦ-а е 1 260 МВт, което му отрежда 2-ро място у нас и на Балканския полуостров. Дружеството работи с украински и руски въглища, поради което енергията от него е с по-висока цена и съответно заради това се използва за резервни мощности.

Три от блоковете на ТЕЦ-а са предназначени за студен резерв, като това са мощности, които ТЕЦ Варна поддържа в готовност за активиране, срещу което получава плащания от НЕК дори когато не се наложи използването им. Студеният резерв се активира при системно повишение на консумацията. Топлият резерв регулира мощностите на работещите към момента електроцентрали, като при недостиг се активират ВЕЦ-ове, а при излишък чрез помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) вода се изпомва в горен воден басейн и така се съхранява произведената енергия.

От началото на месец август ТЕЦ Варна е произвела за енергийната система на страната ни 189 214 МВтч електроенергия. За периода 1 – 18 август 2010 г. производството на електроенергия от активиран студен резерв е общо 108 801 МВтч, или 57,5% от общото производство за периода.

Варненската електроцентрала осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система, заяви Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ Варна.

"В момента трите блока на ТЕЦ Варна, предназначени за студен резерв, са от изключителна важност за работата на ЕСО (Електроенергийния системен оператор). Благодарение на варненската електроцентрала операторът успява да осигури завишеното потребление на електроенергия в районите около Бургас и Слънчев бряг”, коментира ситуацията Митьо Христозов, директор на централното диспечерско управление на ЕСО.

Според ТЕЦ Варна, работата им е от изключително голямо значение за овладяване на напреженията при пикови натоварвания на мрежата, както и за осигуряването на устойчивост на енергийната система в региона, предвид нарастващия дял на ВЕИ мощности в Североизточна България

ТЕЦ Варна е собственост на чешката ЧЕЗ, която у нас осъществява електроразпределение в Западна България и областите Плевен и Ловеч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още