IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за заплати се увеличават с 6,6% през третото тримесечие

Най-значително е увеличението на разходите за заплати в сектора на услугите, показа статистиката на Евростат

13:42 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разходите за заплати се увеличават с 6,6% през третото тримесечие

Почасовите разходи за заплати, които правят българските работодатели, се покачват с 6,6% през третото тримесечие, показват данните на Евростат. Като цяло разходите за труд са с 5,9% по-високи спрямо същото тримесечие на 2011 година.

Показателят разходи за труд има два компонента и измерва средствата отделени за работна заплата и другите разходи на работодателите.

Основната причина за увеличаването на разходите е секторът на услугите, показа още статистиката. Според данните разходите за заплати в този икономически сектор се увеличават с 11,7%. Ръст има и в индустрията, където увеличението на разходите за заплати е в рамките на 3,3%, докато в строителството има спад в рамките на 0,9%.

Като цяло разходите, които работодателите правят за заетите в сектора на услугите се увеличават с 11,2%, в индустрията – с 2,3%, а в строителството намалението достига 0,9%.

Най-голям ръст на почасовите разходи за труд в ЕС записват Естония (+7,6%) и Румъния (+7,2%), докато най-бавен е темпът в Кипър и Холандия, където е отбелязан ръст от 0,5%.

В Словения пък им понижение на разходите за труд в рамките на 0,8%.

В разходите за труд освен заплати се включват и изплатените през отчетения период бонуси, отпуски, както и възнаграждения под формата на храни, напитки или използването на служебни автомобили. В тях обаче не се включват разходите за обучения на служителите. Разходите, различни от заплати и надници, са социалните вноски и данъците, които работодателите правят за своите служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още