IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща за ваксини, ин витро и скенер за онкоболните от 2013 г.

Управляващите спешно предложиха поправки в Закона за здравното осигуряване, за да се гарантира финансиране на скъпото лечение от каста догодина

11:16 | 18.12.12 г. 1
НЗОК ще плаща за ваксини, ин витро и скенер за онкоболните от 2013 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от следващата година ще плаща за ин витро, ваксинопрофилактика, интензивно лечение в болниците и някои други нови дейности, въпреки че Националният рамков договор за следващата година няма да бъде подписан, заради отказа на Българския лекарски съюз. Това съобщи на пресконференция председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Тя обясни, че спешните промени в Закона за здравното осигуряване, които представители на ГЕРБ внесоха в Народното събрание преди дни, са наложителни, защото в противен случай от началото на януари тези дейности няма да бъдат финансирани, което ще ощети милиони пациенти.

Дариткова посочи, че няма как от 1 януари да функционират новите дейности, прехвърлени към здравната каса, без законодателна промяна. „Затова спешно правим промяна в Закона за здравното осигуряване като се надявам днес комисията по здравеопазване в Народното събрание да приеме предложенията ни първо четене“, каза Дариткова.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков посочи, че през 2013-а година ще се работи по рамковия договор от тази година, като ще се подпишат анекси към старите договори с лекарите. Той съобщи още, че заради отказа на лекарския съюз да подпише договора, са отпаднали някои клинични пътеки, които предварително са били договорени и приети и затова няма да бъдат плащани от касата догодина.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че министерството има пълната подкрепата на пациентските организации за прехвърлянето на дейностите към НЗОК. Тя уточни, че по отношение на ин витро процедурите пациентите задължително ще трябва да доказват своя здравноосигурителен статус и лицата трябва да са здравноосигурени. За интензивните грижи, за които от догодина ще плаща НЗОК, ако се оказват на неосигурено лице, ще бъдат заплащани от бюджета на Министерство на здравеопазването чрез трансфери на касата към ведомството по същия начин, както се процедира при неосигурените родилки.

„Ако няма промяна на Закона за здравното осигуряване от 1 януари 2013 година, нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до петскенер, а здравноосигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата „ин витро”, каза Десислава Атанасова. И допълни, че е дълг на държавата и на НЗОК да защитят пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение.

Министърът обясни още, че не одобрява позицията на лекарите, тъй като предложените промени в Закона за здравното осигуряване гарантират на всички български граждани достъп до медицинска помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bel
преди 11 години
"Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че министерството има пълната подкрепата на пациентските организации за прехвърлянето на дейностите към НЗОК"-това е най-важното, здравният министър да получи подкрепата на пациентите, а за лекарите е ясно, те се стимулират само от пари, все едно никога не са подписвали Етичен кодекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още