fallback

Нова вълна от безработни във Видинско след изграждането на Дунав мост 2

В последните месеци 60 специалисти, работещи по проекта, са освободени, очакват се и още съкращения

14:05 | 27.12.12 г. 6

Нова вълна от безработни очакват от бюрото по труда във Видин след края на изграждането на „Дунав мост“ 2. Проектът е към своя край и през последните три месеца са били освободени 60 специалисти, отбелязва БНР.

Останалите без работа служители вече са регистрирани в бюрото по труда и ще получават обезщетения в продължение на между 4 и 12 месеца, съобщава директорът на институцията Владимир Георгиев. Той допълни още, че очаква да бъдат освободени още 250 души, тъй като те вече са изпълнили своята задача и няма какво да работят.

Във Видинско нивото на безработица е почти два пъти по-високо от средното за страната – над 22%. Освен строителите от „Дунав мост“ 2  през декември в бюрото са регистрирани и още 164 души без работа. В същото време са обявени 64 свободни работни места, но само две от тях са за специалисти с висше образование.

„Дунав мост“ 2 е проект, очакван няколко десетилетия. Той ще свърже българския град Видин с румънския Калафат, а надеждите са да оживи икономиката на региона. Тепърва предстои ремонт на пътната инфраструктура – в тежко състояние например е пътят Ботевград – Мездра, който е важна част от трасето.

Изграждането на „Дунав мост“ 2 струва над 225 млн. евро. Прогнозите на българския транспортен министър Ивайло Московски са, че съоръжението ще се изплати за между 12 и 15 години. Годишно през моста ще преминават над 100 хил. превозни средства, допълват от транспортното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
fallback