IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанасова открои проблема с избора на екип като ахилесовата пета за 2012 г.

Битката за диференцирана по-ниска ставка на ДДС за лекарствата също остава за следващата година

11:08 | 28.12.12 г. 2
Атанасова открои проблема с избора на екип като ахилесовата пета за 2012 г.

Реализирах всички заявени от мен приоритети като здравен министър за тази година, не успях да реша само проблема с избора на екип в лечебните заведения. Така министърът на здравеопазването Десислава Атанасова оцени работата си през изминалата година в интервю за БТА.

Като посочи, че не е успяла да реализира премахването на таксата "избор на екип" в болниците, Атанасова отбеляза, че е необходимо да се намери механизъм добрите лекари да бъдат адекватно възнаградени, за да не се налага те да искат пари на ръка и да сме свидетели на грозни сцени лекар да бъде с белезници заради взети 50 лева.

„Моята идея беше изборът на екип да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013 година“, каза министърът на здравеопазването.

Десислава Атанасова заяви, че промените в българското здравеопазване са факт и смята да ги продължи и през 2013 година. И добави, че очаква резултатите да  стават все по-отчетливи и да бъдат усетени като от пациентите, така и от здравните работници.

„Всички заявени от мен приоритети при избирането ми за министър на здравеопазването в Народното събрание, са реализирани през изминалата година и това са подобряване на работата на спешната медицинска помощ,
стимулиране на кариерното развитие и специализациите на лекарите, реализиране на оперативните програми в здравеопазването, рязко подобряване на дейността на фонда за лечение на деца, въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, засилване на контролната дейност на Министерството на здравеопазването при управлението на лечебните заведения“, каза министър Десислава Атанасова.

Според здравния министър през годината най-доброто и най-правилно решение е било отпадането на лимита за лечение на деца.

Атанасова оцени като положителна стъпка и направените промени в лекарствената политика. И призна, че не е успяла да се пребори за диференцирана по-ниска ставка на ДДС за лекарства, но пък са заложени механизми, така че пациентът да плаща по-малко за лекарства.

По последни  данни задълженията на болниците към края на октомври тази година са  355 млн. лв., като от тях просрочените са 88 млн. лв. Общите дългове на държавните болници са 293 млн. лв., като от тях просрочените са 55 млн. лв. При общинските болници има 62 млн. лв. общи задължения, от тях 33 млн. лв са просрочените.

Атанасова категорично заяви, че държавата няма да плаща задължения на болници. „През тази година сме финансирали единствено и само инвестиционни и капиталови разходи“, посочи тя.

Проверките в болниците ще продължат и ще бъдат постоянни, защото контролната дейност е ключов елемент за доброто управление. Проверките ще бъдат както планови, така и извънредни и внезапни, обеща още здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още