IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

През годината проблемът с неефективните разходи за здраве изпревари този с недостига на средства

14:31 | 23.12.12 г. 22
Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

През изминаващата 2012 година най-важните реформи в здравния сектор не се случиха. Нещо повече - здравният министър Десислава Атанасова заяви, че здравеопазването е тромава система и сериозните реформи, които реално биха довели до подобряване здравето на българите и здравното обслужване като цяло изискват цялостна нова стратегия и обществено обсъждане, така че няма как да бъдат проведени.

Безспорно най-горещата тема в сектора през годината беше свързана с цените на лекарствата у нас и със скандалното разкритие за по-ниските цени на същите продукти в чужбина.

За цените на лекарствата... бизнес интересите и... пациентите

Намерението за понижаване на цените на лекарствата беше обявено от Министерство на здравеопазването, едва след като гръмна скандалът с  медикаментите, които у нас се продават по-скъпо, а в съседни страни – по-евтино. Тогава министерството обяви пакет от мерки за понижаване цените на лекарствените продукти в България.

Нека припомним, че скандалното разкритие стана и повод за оставката на предишния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Впоследствие беше формирана анкетна комисия в парламента, която да разследва причините за скъпите лекарства у нас. Тя констатира, че липсва глобална визия за лекарствената политика и че хаосът в системата е причина за драстично по-високите цени на медикаментите на нашия пазар.

Доклад за цените на лекарствата беше направен и от Сметната палата, която установи петкратен ръст в цените при някои продукти в периода 2008-2011 година.

Беше посочено още, че предприетите мерки са предпоставка за понижаване на цените за крайния потребител, но в никакъв случай не гарантират по-ниски цени. Докладът беше даден на прокуратурата.

Оказа се обаче, че тези мерки засягат конкретни бизнес интереси - интересите на българските и чуждите фармацевтични производители, на търговците на едро и дребно, които публично обявиха забележките си и договарянето на отстъпки забави ход.

За договарянето на отстъпките

Беше решено касата и фармацевтичните производители да договарят отстъпки, така че крайната цена за пациента да се понижи.

Оказа се обаче, че това на практика, е трудно приложимо. Чуждите фармацевтичните фирми у нас поставиха

условия
. Те предложиха две възможности - отстъпки под формата на допълнителни услуги за пациентите или отстъпки в натура.

Бе предложено фармацевтичните фирми да поемат за известен период лечението на определен брой пациенти, без това да бъде заплащано от касата. Компаниите дори заявиха, че по-изгодно ще е да изтеглят някои медикаменти от българския пазар, защото фирмите нямат икономически ползи от продажбата им у нас, ако отстъпките бъдат реализирани по поставения начин. Също така според тях е възможно административната мярка да доведе до по-високо доплащане от страна на пациента за някои лекарствени продукти.

Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Има го преведен и на български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Предното е цитат от филма "Sicko" (2007) на Майкъл Мур.http://***.imdb.com/title/tt0386032/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Казвам се Линда Пино. Тук съм, за да направя публични признания.През пролетта на 1997 г. в качеството си на лекар, отказах необходима операция на мъж, която щеше да спаси живота му, следователно аз съм причината за неговата смърт. Никой не ми потърси сметка за това, защото всъщност, спестих половин милион долара на компанията си. С това си действие дори затвърдих репутацията си на добър директор по медицинските въпроси и си осигурих кариерата. От служител със заплата няколко стотин долара седмично, като преглеждащ молби, започнах да получавам шестцифрени суми на ръководна позиция.Основното ми задължение беше едно - в качеството си на медицински експерт, да донеса финансови изгоди на организацията за която работя. Неведнъж ми бе повторено, че аз всъщност не отказвам медицинска помощ, а само отказвам плащане. Знам как частната здравноосигурителна система осакатява и убива хора. Хилядите молби, на които написах смъртната присъда отхвърлен, не ми дават мира. Благодаря."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А и след като имаме "светлия" пример на американското частно здравно осигуряване, което, ако продължава да се "развива" така може да фалира и цялата държава, то не знам как още има хора, които да вярват, че е възможно да има добро частно здравно осигуряване. ...Е, ако работят в или за такъв фонд вече е друг въпрос и тогава работата е ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Частните осигурители фондове работят за печалба. Затова са ефективни .... Държавното осигуряване ... е корумпирано, склонно към разхищения и източване, а служителите груби и некултурни.-------------------Нали се сещаш, че тия мантри подлежат на доказване! Хайде ако обичаш да ми покажеш някакъв анализ, който да сравнява държавно (или общинско) с частно здравно осигуряване? Аз поне досега такъв в по-масовите медии не съм видял. Виждал съм само да се повтаря това, което си написал. Обаче моят извод е, че ако имаше анализи, които да показват, че частното здравно осигуряване е по-ефективно, то ние неминуемо щяхме да бъдем облъчени не, а буквално засипани с тях. След като обаче такива няма значи работа не е такава каквато се опитваш да я изкараш. Или да го кажа по друг начин - липсата на анализи доказващи предимствата на частните пред обществените осигурители, е доказателство, че такива предимства няма. Просто е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
deBill
преди 11 години
Бат Бойко няма време да се занимава с здравеопазването иначе би го оправил го оправил за нула бройки. Но е предприел нестандартен подход като хем да не се занимава хем да намали драстично болните в страната .Забрана на пушенето,с последвало намаление на консумацията на кафе и спиртни напитки ще се постигне драстично подобрение на здравния статус . С ловки икономически мерки като увеличение на цените на тока и горивата,спирането увеличението на пенсии и заплати на държавните служители се постига изключително намаление приемането на калории и вредни мазнии с което доказано намаляват всички видове заболявания на цивилизацията. С тези прости но ефективни мерки отпада нуждата от всякакви реформи, издига се и авторитета на страната. Скоро германците жестоко ще съжаляват че са върнали пушенето в тяхните кръчми, като видят и колко се е подобрил външния вид на българския полицай и офицер който се е превърнал в най вталения и пращящ от здраве европеец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Опсссс, извинявай - ти това си го знаеше, ама се правиш на ударен с мокър *** щото май беше от тия дето осигуряват на уж несолидарен принцип. А всъщност правят абсолютно същото което прави всяко солидарно осигуряване, само дето за разлика от държавното такова прибира и едни солидни проценти печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"И не разбирам, защо системата трябва да е солидарна?...носиш фактурата там където се осигуряваш и ти възстановяват толкова средства, за колкото се осигуряваш."-----------------Малко ограмотяване: Всяко, повтарям - всяко осигуряване, при което плащат много хора, а ползва който има нужда, независимо дали се управлява от държавата или от частен борд, е СОЛИДАРНО! Повтарям - СОЛИДАРНО. Това, че е частно не го прави НЕсолидарно. Несолидарно би било ако всеки си плаща сам, със собствени средства и не разчита на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
И не разбирам, защо системата трябва да е солидарна?Във Франция си плащаш прегледа и лечението, носиш фактурата там където се осигуряваш и ти възстановяват толкова средства, за колкото се осигуряваш . Къде е проблема? Франция е една от най-социалните държави в света и една от тези с най-доброто здравеопазване. Защо не следваме добрите практики, а се чудим как да измислим топлата вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
А аз не разбирам, защо трябва да се разширява списъка с референтните държави, според който се определят цените на лекарствата? Какво общо имаме ние с повечето държави в ЕС? Гърците например казаха, че са в криза и за референтни държави се взимат трите държави с най-ниска цена за съответното лекарство и цената в Гърция не може да е по-висока от средната за тези три държави. Испанците пък пак заради кризата решиха ако лекакрството има генерик, да се фианнсира само използването на генерика. Фармацевтичните компании мрънкат, но там май това никой не го вълнува. А българските граждани по-богати ли са от гърци и испанци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още